Ενέργεια

Στις αρχές Δεκεμβρίου ενώπιον του ΣτΕ η προσφυγή της ΔΕΗ κατά των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας

Στις αρχές Δεκεμβρίου ενώπιον του ΣτΕ η προσφυγή της ΔΕΗ κατά των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας
Η επιχείρηση υποστηρίζει πως είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν στη μισή τιμή από το πλήρες κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί απώλειες τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 θα συζητηθεί τελικά η προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητά την ακύρωση της δεύτερης δημοπρασίας ΝΟΜΕ, αμφισβητώντας την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διοίκηση της επιχείρησης διαφωνεί με τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής στα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία εκδόθηκε από τη ΡΑΕ με βάση υπουργική απόφαση επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τιμή οδηγεί σε απώλειες ύψους 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα που θα είχε εάν πωλούσε την ενέργεια αυτή στη χονδρεμπορική αγορά.
Πάντως, οι συνθήκες για τη ΔΕΗ έχουν γίνει περισσότερο δυσμενείς, καθώς η τιμή εκκίνησης στα ΝΟΜΕ διαμορφώνεται πλέον στα 32 ευρώ ανά MWh.  
Επομένως, οι υπολογιζόμενες απώλειες για τη ΔΕΗ μεγιστοποιούνται.
Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαδικασία των ΝΟΜΕ και τη ΔΕΗ.

Διαφορά κόστους παραγωγής και διάθεσης

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 75 ευρώ /Mwh και το πραγματικό μεταβλητό κόστος βάσει του άρθρου 44 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 53 ευρώ/Mwh.
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, με βάση όσα αναφέρονται στην αίτηση ακύρωσης των ΝΟΜΕ στο ΣτΕ, να διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν στη μισή τιμή από το πλήρες κόστος παραγωγής.  
Η ανισορροπία αυτή δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας για την εταιρεία, καθώς πουλά κάτω του κόστους.
Η επιχείρηση σημειώνει δε ότι για αντικειμενικούς λόγους είναι πιθανό να μην μπορέσει να διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειες μέσω των ΝΟΜΕ και διερωτάται αν πρέπει να τις αγοράζει από το εξωτερικό για να τις πουλά στη συνέχεια.
Η αίτηση ακύρωσης των ΝΟΜΕ στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, αλλά και κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο και υλοποιεί τις κανονιστικές διατάξεις της αγοράς ενέργειας.
Τέλος, να σημειωθεί  ότι η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε χαρακτηρίσει θετική την κίνηση της ΔΕΗ να προσφύγει στο ΣτΕ για την τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης