Ενέργεια

Πολιτική λύση αναζητεί τώρα η κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Πολιτική λύση αναζητεί τώρα η κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
Εμμένουν στη δημοπράτηση αυξημένων ποσοστήτων ηλεκτρικής ενέργειας οι δανειστές απορρίπτοντας οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο
Σε πολιτική λύση από το Euro Group της 5ης Δεκεμβρίου, ελπίζει πλέον η κυβέρνηση για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές σε ότι αφορά την υπόθεση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, αφού το θέμα δεν έκλεισε ούτε στο χθεσινό (28 Νοεμβρίου 2016) Euro Working Group. 
Όπως όλα δείχνουν τα εναλλακτικά εργαλεία που επιχείρησε να εισάγει στη συζήτηση η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποτρέψει τον αθροιστικό υπολογισμό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών, προσέκρουσαν στην άρνηση των δανειστών οι οποίοι επιμένουν σε αθροιστικό υπολογισμό. 
Έτσι η συζήτηση εστιάστηκε στο να συγκλίνουν οι δυο πλευρές όσον αφορά τις ποσότητες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας διέψευδαν ότι ετέθη προς συζήτηση στο Euro Working Group το σχέδιο της ΔΕΗ για πώληση χαρτοφυλακίων λιανικής, ενώ απέφευγαν να αναφερθούν σε οποιοδήποτε εναλλακτικό εργαλείο , παρά το γεγονός ότι ήταν οι ίδιοι κύκλοι που προέβαλαν αυτή τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες. 
Όπως είναι γνωστό στο προσχέδιο συμφωνίας που έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση, οι πιστωτές απαιτούν στις αρχές του 2017 να δημοπρατηθεί ενέργεια που αντιστοιχεί στο 12% του ετήσιου μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, με βάση υπολογισμού τον Αύγουστο του 2015, και εν συνεχεία στη διάρκεια του έτους να δημοπρατηθούν επιπλέον ποσότητες 8% που ήδη έχουν δοθεί στους ιδιώτες προμηθευτές, με τη δημοπρασία του 2016. 
Στόχος των δανειστών είναι να διασφαλιστεί η μεταβίβαση στους ιδιώτες προμηθευτές του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά και να εμπεδωθεί έτσι το άνοιγμα της.   
Η απαίτηση αυτή των πιστωτών μεταφράζεται στην παραχώρηση από τη ΔΕΗ του 80% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής και μάλιστα με αναθεωρημένη προς τα κάτω τιμή εκκίνησης αφού θα περιλαμβάνει τις μειωμένες τιμές διοξειδίου του άνθρακα για το 2016. 
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στους νόμους που έχουν ψηφιστεί και θα έχει τεράστιες συνέπειες για τη ΔΕΗ, αλλά και για την ίδια την αγορά. 
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες που γνωρίζουν τη λειτουργία της αγοράς οι δανειστές ταυτίζουν τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική με τα προϊόντα ΝΟΜΕ και αυτό θα οδηγήσει σε εξάρτηση της απελευθέρωσης από προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου, δηλαδή από προϊόντα που σχεδιάστηκαν για να δώσουν μια φθηνότερη βάση στους ιδιώτες προμηθευτές, αλλά όχι για να στηρίξουν σε αυτά το σύνολο της δραστηριότητας τους.  
Μια τέτοια εξέλιξη πέραν του ότι θα αποτελούσε ένα ακόμη χτύπημα στην οριακή βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αναδεικνύει παράλληλα το ερώτημα του τι θα γίνει στην αγορά το 2019 όταν λήξει η περίοδος εφαρμογής των δημοπρασιών. 
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες το ζήτημα αυτό δεν έχει τεθεί επί του παρόντος στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών, αλλά έχουν όλο το χρόνο για να το θέσουν στη διάρκεια του 2017. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης