Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της ΡΑΕ για ανάκτηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω επιστροφής του ΕΦΚ

Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της ΡΑΕ για ανάκτηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω επιστροφής του ΕΦΚ
Αμφισβητούν τη δυνατότητα του προϋπολογισμού να εξασφαλίσει το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ που απαιτείται σε ετήσια βάση για την κάλυψη μέρους των ΥΚΩ
Μπλόκο στο σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕ σχετικά με την κάλυψη μέρους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τον κρατικό προϋπολογισμό βάζουν οι δανειστές.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΡΑΕ στην εισήγησή της προς το αρμόδιο υπουργείο έχει προτείνει τη χρηματοδότηση των ΥΚΩ σε ετήσια βάση με ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).   
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται ουσιαστικά να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αναγκασμένοι να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος των ΥΚΩ μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο World Energy News, οι θεσμοί έχουν θέσει βέτο στο σχέδιο μερικής κάλυψης των ΥΚΩ, εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα του προϋπολογισμού να έχει τόσο πλεόνασμα ώστε να μπορεί παράλληλα να διαθέσει μέρος του για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Στους καταναλωτές ο λογαριασμός των ΥΚΩ

Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που επιμείνουν στο βέτο τους οι δανειστές, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ ως ποσό ανάκτησης των δαπανών που έχει καταβάλει η ΔΕΗ τα προηγούμενα έτη ως ΥΚΩ και συγκεκριμένα για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Έτσι, οι λογαριασμοί που θα καταφτάνουν από τις αρχές του έτους θα είναι αυξημένοι λόγω του επιπρόσθετου κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ διεκδικεί την ανάκτηση ποσού 735 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ΡΑΕ έχει περιορίσει το ποσό αυτό κατά 51% και συγκεκριμένα στα 375 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή της ΡΑΕ έχει προκαλέσει την οργή της ΔΕΗ, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι αμφισβητεί την εν λόγω απόφαση.
Μάλιστα, έχει υποβάλει αίτηση για επανεξέταση της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να προσδιορίσει το ανακτηθέν ποσό των ΥΚΩ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης