Ενέργεια

Χρονική μετάθεση του market test μέσω παράτασης των διαπραγματεύσεων για τη λίστα - "Μυστική" σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Χρονική μετάθεση του market test μέσω παράτασης των διαπραγματεύσεων για τη λίστα -
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην πώληση των μονάδων του Αμυνταίου παρά την απόρριψή τους από την Κομισιόν
(upd 19:55) Πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας για το θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να διαμορφωθεί η στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.
Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου δεν επιβεβαιώνουν την εξελιξη αυτή, καθώς επιδιώκουν προφανώς να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην παρούσα φάση τις συζητήσεις που γίνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Νωρίτερα το World Energy News έγραφε:

Κρίσιμης σημασίας σύσκεψη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν σε σχέση με τις μονάδες της ΔΕΗ που θα πρέπει να διατεθούν προς πώληση έχει προγραμματιστεί για σήμερα 6 Οκτωβρίου 2017 στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιολογηθεί η στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά απέναντι στην πρόταση της DGcomp για πώληση των δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης σε αντικατάσταση του ΑΗΣ Αμυνταίου που είχε προτείνει το υπουργείο μαζί με την Μελίτη Ι και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα.
Η Κομισιόν έχει απορρίψει τη λίστα της ελληνικής πλευράς, έβγαλε απ’ έξω τις μονάδες του Αμυνταίου, έβαλε στη θέση τους τις μονάδες της Μεγαλόπολης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να οδηγηθεί σε πώληση και εκείνη του Αγίου Δημητρίου 5.
Μάλιστα ενημέρωσε το υπουργείο Ενέργειας και πλέον αναμένει την απάντησή του.
Σε αυτό το διάστημα μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με ανταλλαγή επισκέψεων σε Βρυξέλλες και Αθήνα αρμοδίων κλιμακίων που δεν κατέληξαν σε έναν κοινό τόπο.
Ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στις Βρυξέλλες και η συνάντησή του με τον  Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί από τον οποίο ζήτησε ευελιξία στο θέμα της επίμαχης λίστας μονάδων.

Παράταση διαπραγματεύσεων

Ο κ. Σταθάκης φέρεται να επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια χέρια, αφού η DGcomp διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί κάτι λιγότερο σε σχέση με τη σύνθεση των μονάδων από αυτό που προτείνει.
Ο κ. Σταθάκης φέρεται να μην αποδέχεται την πρόταση της Κομισιόν και να επιμένει στην πώληση του Αμυνταίου σε μια γραμμή παράτασης των διαπραγματεύσεων παρά την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπουν διεξαγωγή market test μέσα στον Οκτώβριο.
Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα προκειμένου να διαμορφωθεί η απαντητική επιστολή προς την DGcomp.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης