Ενέργεια

Δεν θέλει περιορισμούς ως προς τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας των ΝΟΜΕ η βιομηχανία – Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε ΡΑΕ

Δεν θέλει περιορισμούς ως προς τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας των ΝΟΜΕ η βιομηχανία – Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε ΡΑΕ
Στην επιστολή επισημαίνεται πως η υιοθέτηση της πρότασης του ΛΑΓΗΕ θα οδηγήσει σε περιορισμό του ανταγωνισμού και θα ματαιώσει στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα
Κατά των μέτρων περιορισμού των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τάσσεται η βιομηχανία, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά σοβαρότατες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των ίδιων των δημοπρασιών ως μέσου για το άνοιγμα της αγοράς.
Η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργεί η Αρχή επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για την τροποποίηση του Κώδικα των Δημοπρασιών ΝΟΜΕ καταγράφει για μια ακόμη φορά τις επιφυλάξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ως ρυθμιστικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς και καλεί τη ΡΑΕ να διερευνήσει μια σειρά θέματα που σχετίζονται με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Συγκεκριμένα, ζητά να εξετάσει:
•    Εάν και σε ποιο βαθμό η επιδότηση των εναλλακτικών προμηθευτών έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του μέτρου
•    Εάν και σε ποιο βαθμό η τυχόν καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα και τον μη ορθό σχεδιασμό του μέτρου ή σε απροθυμία των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να αναλάβουν ρίσκα όπως η έκθεση στην Οριακή Τιμή του Συστήματος και ο πιστωτικός κίνδυνος.
•    Εάν και σε ποιο βαθμό οι στρατηγικές ανάπτυξης του ανταγωνισμού βασίζονται σε μακροχρόνιο σχεδιασμό (πέραν του ορίζοντα εφαρμογής του μέτρου) και στην ισορροπημένη διάχυση του οφέλους σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Περιορισμό του ανταγωνισμού «βλέπει» η ΕΒΙΚΕΝ

Όπως είναι γνωστό η πρόταση του ΛΑΓΗΕ που έχει θέσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ προβλέπει ότι το 80% της ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασία θα πρέπει να κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά.
Οι προμηθευτές που δεν έχουν επιτύχει το συγκεκριμένο ποσοστό χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη δημοπρασία.
Το μέτρο προτείνεται εν όψει της μεγάλης δημοπρασίας των 817 MW που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου και αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ταχύτερη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην λιανική αγορά.     
Πάντως η ΕΒΙΚΕΝ, στην επιστολή της σημειώνει ότι η υπό διαβούλευση πρόταση δεν αντιμετωπίζει τα ευρύτερα ζητήματα που τίθενται και στερείται τεκμηρίωσης τόσο ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο της, όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού του προτεινόμενου ελάχιστου ποσοστού χρήσης των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που προέρχονται από δημοπρασίες.
Η ΕΒΙΚΕΝ καταλήγει τονίζοντας ότι η πρόταση μειώνει τον ανταγωνισμό και ματαιώνει στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης