Ενέργεια

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 200KW από το δήμο Λάρισας σε συνεργασία με την Greenpeace

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 200KW από το δήμο Λάρισας σε συνεργασία με την Greenpeace
O Δήμος Λαρισαίων δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής
Δήμος Λαρισαίων και Greenpeace επενδύουν στην ηλιακή κοινωνική πολιτική, όπως έκαναν γνωστό οι δύο φορείς.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, εγκαινίασαν τη συνεργασία για ένα πρωτοποριακό έργο φωτοβολταϊκών που θα αξιοποιηθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Σε πρώτη φάση η Greenpeace θα δωρίσει φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα εγκατασταθεί στην οροφή του 4ου Γυμνασίο-Λυκείου και θα καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα των δομών του Ροδοπούλειου. Ακολούθως ο Δήμος Λαρισαίων προωθεί πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 200 κιλοβάτ, ενώ μετά τις βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου της εικονικής αυτοπαραγωγής θα εξεταστεί η διάθεση ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου.
Ο Δήμος Λαρισαίων θα εγκαταστήσει σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200kW[1] σε οροφές δημοτικών κτιρίων, με την Greenpeace να δωρίζει συμβολικά το πρώτο από αυτά τα συστήματα, ισχύος 15kW. Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της εικονικής αυτοπαραγωγής και θα πιστώνεται σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας κοινωνικών δομών του Δήμου που δεν διαθέτουν κατάλληλη οροφή για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
«O Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Greenpeace, με σκοπό την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω του προγράμματος net-metering. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική συνεργασία, με ιδιαίτερα ξεχωριστές προοπτικές. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Greenpeace, ο Δήμος Λαρισαίων δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα εγκαταστήσει τους επόμενους μήνες σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200 kW σε δημοτικά κτίρια. Σε πρώτη φάση, η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με το ενεργειακό κόστος των δημοτικών υποδομών, ενώ η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες θα ανοίξει τον δρόμο για την στήριξη ευπαθών νοικοκυριών του Δήμου μας, με την πίστωση της παραγόμενης ενέργειας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει έναυσμα και πιλότο και για άλλους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων,  Απόστολος Καλογιάννης.
Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 15 kW θα καλυφθεί πλήρως από την Greenpeace και θα τοποθετηθεί στη στέγη του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας. Η παραγόμενη ενέργεια του συστήματος θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κοινωνικών δομών του Δήμου που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της πόλης, και συγκεκριμένα των δομών που στεγάζονται στο «Ροδοπούλειο», στην περιοχή Αβέρωφ.
“Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τη δέσμευσή του, ο Δήμος Λαρισαίων εισέρχεται δικαιωματικά στην παγκόσμια ελίτ των πόλεων που όχι απλώς αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά, ταυτόχρονα, φροντίζουν για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Η παραγωγή καθαρής ενέργειας με παράλληλα, σαφή και μετρήσιμα κοινωνικά οφέλη αποτελεί παρακαταθήκη για την πόλη και παράδειγμα που αναζητά μιμητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης. «Ειδικότερα για την Greenpeace, η σημερινή ημέρα αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση προσπαθειών είκοσι και πλέον ετών για την προώθηση της καθαρής ενέργειας ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ο δρόμος που ανοίξαμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης διευρύνεται πλέον και μπαίνει σε μία άλλη διάσταση με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων», συμπλήρωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Στο πλαίσιο της κοινής αυτής δράσης, η Greenpeace, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, θα πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθούν οι – υπό διαμόρφωση – βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου της εικονικής αυτοπαραγωγής, ο Δήμος Λαρισαίων και η Greenpeace θα εξετάσουν τη δυνατότητα πίστωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απευθείας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών του Δήμου, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας. Η χρήση δωρεάν ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε ευάλωτα νοικοκυριά αποτελεί έναν καινοτόμο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, και ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο εξωτερικό.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης