Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eνώ η Ελλάδα "ψάχνεται" για την Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία πατάει γκάζι για το LNG

Eνώ η Ελλάδα
Τα σχέδια των Τούρκων για να πάρουν τον έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο
Eνώ η ελληνική πλευρά εντείνει τις προεργασίες για τις χρηματοδοτήσεις και την παρουσία ισχυρών επενδυτών στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης,όπου καινδύλια θα χρησιμοποιοηθούν και από το πακέτο Γιούνκερ, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για να παίξει πρωγαγωνιστικό ρόλο στην διακίνηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Οπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά συμφέροντα ναύλωσαν πριν από λίγες ημέρες δεξαμενόπλοιο επαναεριοποίησης LNG (FSRU), με το οποίο ενισχύει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο λιμάνι της Σμύρνης.
Παράλληλα, η Αγκυρα, προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς ανάλογα σχέδια σε Μαρμαρά και Αλεξανδρέττα.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα διαθέτει μόνον τη Ρεβυθούσα και σχέδια για τη δημιουργία ενός ακόμη τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.
Περισσότερες από 15 τέτοιες υποδομές εξαγωγής LNG έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ. 
Να σημειωθεί πως η αμερικανική Cheniere έχει ενδιαφερθεί για το ελληνικό project της Αλεξανδρούπολης.
Το LNG φθάνει στη Μεσόγειο με δεξαμενόπλοια, ένας εκ των ακριβότερων τύπων ποντοπόρου πλοίου με κόστος ναυπήγησης της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων. Τα δεξαμενόπλοια αυτά μπορούν να ξεφορτώσουν τα φορτία τους είτε σε επίγειες μονάδες που επαναεριοποιούν το LNG, όπως η Ρεβυθούσα, είτε σε πλωτές.
Η τεχνολογία έχει τα τελευταία λίγα έτη επιτρέψει τη μετατροπή των παλαιότερων τέτοιων πλοίων σε πλωτούς σταθμούς (floating storage and regasification unit - FSRU) που μπορούν να διεκπεραιώσουν το ίδιο έργο, ενώ έχουν μικρότερο κόστος και είναι λειτουργικοί σε συντομότερο χρόνο από τις επίγειες εγκαταστάσεις.
Είναι αυτή την επιλογή που «τρέχει» τώρα η Αγκυρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης