Ενέργεια

Canete – Τσίπρας – Σταθάκης εγκαινιάζουν σήμερα (22/9) από την Κρήτη το σχέδιο «Καθαρή ενέργεια στα νησιά της Ευρώπης»

Canete – Τσίπρας – Σταθάκης εγκαινιάζουν σήμερα (22/9) από την Κρήτη το σχέδιο «Καθαρή ενέργεια στα νησιά της Ευρώπης»
Η ενίσχυση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, αλλά και στις ενεργειακές διασυνδέσεις αποτελούν τη βάση του σχεδίου της ΕΕ για την μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα
Τους άξονες της νέας πολιτικής που σχεδιάζει η Κομισιόν για τη μετάβαση της Ευρώπης στην οικονομία μηδενικού άνθρακα, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα (22/9) από την Κρήτη ο Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα νησιά της Ευρώπης».  
Η ομιλία του κ. Κανιέτε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά μετά τις πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει έναν νέο οδικό χάρτη για τη μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 100% ως το 2050.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή προετοιμάζει και θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2018 την αναθεώρηση του σχεδίου  μετάβασης της ΕΕ στην οικονομία χαμηλού άνθρακα, ενισχύοντας περεταίρω τους στόχους της όσον αφορά τη μείωση των ρύπων από το 80%, στο 100% έως το 2050.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που για να επιτευχθεί απαιτούνται δεσμευτικοί στόχοι για τα κράτη – μέλη, αλλά και ενίσχυση των επενδύσεων τόσο στις ΑΠΕ όσο και στις ενεργειακές διασυνδέσεις.

Παρόντες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας

Ως εκ τούτου το ευρωπαϊκό ενεργειακό φόρουμ της Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Χανιά και στο οποίο θα παραστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των νέων πρωτοβουλιών της ΕΕ, η οποία μεταξύ των άλλων επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά σε συνδυασμό με ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Άλλωστε η επιλογή της Κρήτης για την έναρξη της νέας πανευρωπαϊκής δράσης δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο ενεργειακών εξελίξεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Μεσόγειο μέσω παραγωγικών εφαρμογών ΑΠΕ, των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Πελοπόννησο και Αττική, καθώς και τη σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που θα μεταφέρει τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Ιταλία μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδος.
Ασφαλώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές που διανοίγονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της χώρας μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης