Ενέργεια

Ellinas: Η Κύπρος πρέπει να λύσει τα προβλήματα των λιμανιών για τις ενεργειακές εταιρείες

Ellinas: Η Κύπρος πρέπει να λύσει τα προβλήματα των λιμανιών για τις ενεργειακές εταιρείες
«Οι εταιρείες αυτές ήρθαν εδώ, για να πραγματοποιήσουν τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο, που εμείς θέλουμε» τονίζει ο κ. Ellinas
Την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα στη χρήση των λιμανιών της Κύπρου που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις υπεράκτιες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, εξέφρασε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Charles Ellinas.
Ο πρώην πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος της ECP Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd τονίζει, ότι τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες να συνεχίσουν ανεμπόδιστες το έργο τους.
Ο κ. Ellinas επεσήμανε, ότι ο διαθέσιμος χώρος στο λιμάνι της Λεμεσού είναι περιορισμένος και συνεπώς δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλες τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο νησί.
Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι το πρόβλημα που προέκυψε με την διαχειρίστρια του λιμανιού της Λεμεσού DP World για την χρήση του από την Total θα επιλυθεί σύντομα, γιατί μόνο τότε η γαλλική εταιρεία θα μπορέσει να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, ένα έργο που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017.
«Η Total δεν μπορεί να υπογράψει τις συμβάσεις για τις γεωτρήσεις, πριν επιλυθούν όλα τα προβλήματα» τόνισε εξηγώντας ότι «το γεωτρύπανο κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα κοστίσει πολύ».
Εκτός όμως απ’ αυτό το πρόβλημα, οι εταιρείες Eni, Noble και Total έχουν αναφέρει και το πρόβλημα που σχετίζεται με τον περιορισμένο χώρο στο λιμάνι, κάτι που όπως επισημαίνει ο κ. Ellinas, δεν επιτρέπει στις εταιρείες να εργαστούν ταυτόχρονα.
Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα, για τις εταιρείες που συμμετέχουν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης.
Επιπλέον, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λάρνακας, πρέπει να μετεγκατασταθούν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Οι εταιρείες αυτές ήρθαν εδώ, για να πραγματοποιήσουν τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο, που εμείς θέλουμε» τονίζει ο κ. Ellinas και συμπληρώνει, ότι είναι καθήκον μας να βρούμε τη λύση».
Ερωτηθείς ποια θα ήταν η πιο οικονομικά βιώσιμη λύση για την Κύπρο όσον αφορά την ίδια χρήση του φυσικού της αερίου, είπε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ μιας πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης