Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παράταση έως 19/10 για την υποβολή 3 μη δεσμευτικών προσφορών για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Παράταση έως 19/10 για την υποβολή 3 μη δεσμευτικών προσφορών για το 24% του ΑΔΜΗΕ
Πήρε παράταση η προθεσμία για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ -  Αναμένονται οι προσφορές των Γάλλων της RTE International, των Ιταλών της TERNA  Rete Italia και των Κινέζων της SGCC. 
Παράταση έως τις 19 Οκτωβρίου 2016 δόθηκε για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ μετατίθεται για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να έχουν άνεση χρόνου για τις προσφορές τους.
Η προθεσμία έληγε κανονικά αύριο, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται πως έχουν προεπιλεγεί τρεις εταιρείες, η ιταλική Τέρνα, η γαλλική RTE και η κινεζική State Grid International Development.

Τι έγραφε νωρίτερα το www.worldenergynews.gr

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο απομένει έως την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ και η αγωνία στη ΔΕΗ που είναι ο πωλητής, αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδικασία για να αποτρέψει την πώληση μεγαλύτερου ποσοστού του Διαχειριστή, είναι μεγάλη. 

Οι οιωνοί που συνοδεύουν μέχρι στιγμής το διαγωνισμό είναι καλοί, αφού τρεις μεγάλοι όμιλοι υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές και συμμετείχαν στην ενημέρωση για τον ΑΔΜΗΕ μέσω του data room, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις θα μπουν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του. 
Ωστόσο, η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο πλειοδότης και έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν επιλεγεί πλειοδότης το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 100% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η ΔΕΗ και φυσικά απεύχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη,ς που έχει επενδύσει πολιτικά στην αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κλίμα αισιοδοξίας 

Πάντως επί του παρόντος επικρατεί αισιοδοξία, καθώς και οι τρεις ενδιαφερόμενοι της πρώτης φάσης του διαγωνισμού φαίνεται ότι θα καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν καλές οικονομικές προσφορές, από την πλευρά της ΔΕΗ εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν πουλάει όσο-όσο.  
Τώρα, σε ότι αφορά τη φημολογία που ήθελε τους Γάλλους της RTE International, δηλαδή τον Γάλλο διαχειριστή των δικτύων, που είναι κατά 100% θυγατρική του ομίλου EdF, να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, έχει υποχωρήσει.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι θα κατέβουν από κοινού με την καναδική Hydro-Québec, η οποία με έδρα το Μόντρεαλ, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, μεταφορά και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος στο Κεμπέκ.
Διαθέτει συνολικά 61 υδροηλεκτρικές μονάδες, μια πυρηνική και 19.800 εργαζόμενους και πρόκειται για τον κύριο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας του Καναδά και τον μεγαλύτερο παραγωγό υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.  
Από την άλλη πλευρά τους, οι Ιταλοί της TERNA  Rete Italia, που είναι επίσης ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας φαίνεται ότι τελικώς θα κατέβουν μόνοι τους στην τελική φάση του διαγωνισμού, χωρίς δηλαδή με την επίσης ιταλική F2i.
Πάντως πληροφορίες ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον των Ιταλών για τον ΑΔΜΗΕ είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική τους για ανάπτυξη συνεργειών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Τέλος οι Κινέζοι της State Grid Company of China (SGCC) εταιρία ελεγχόμενη από το κινεζικό δημόσιο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ενδιαφέρονται σφόδρα να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη.
Ας σημειωθεί ότι η  SGCC, είναι και μέτοχος στον REN, του Διαχειριστή Μεταφοράς της Πορτογαλίας,
Έτσι καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, από τη ΔΕΗ αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα όλα θα κυλήσουν βάση του σχεδιασμού και δεν θα απαιτηθεί καμία περεταίρω διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Μάλιστα δηλώνουν ότι αναμένουν την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ από την HSBC προκειμένου να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των προσφορών, διαθέτοντας συγκεκριμένη βάση για να τις κρίνουν.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης