Ενέργεια

Δυσαρέσκεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τη διενέργεια δύο «μικρών», αντί μιας μεγάλης δημοπρασίας ΝΟΜΕ

Δυσαρέσκεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τη διενέργεια δύο «μικρών», αντί μιας μεγάλης δημοπρασίας ΝΟΜΕ
Οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος εκτιμούν πως η διάθεση περιορισμένων ποσοτήτων σε δυο δημοπρασίες θα κατευθύνει προς τα πάνω την τιμή, μειώνοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τελικού καταναλωτή και εμποδίζοντας το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς
Την ώρα που για τρίτο συνεχή μήνα, τον Αύγουστο, η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέμενε «παγωμένη» και το μερίδιο της ΔΕΗ «καρφωμένο» περίπου στο 85%, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τις επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθούν μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ εντός του 2017.
Στόχος της αύξησης των ποσοτήτων, η οποία επεβλήθη μέσω της τελευταία συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές τον περασμένο Μάιο, είναι να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Η πρόταση του ΛΑΓΗΕ που δόθηκε χθες 20/9 σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου αυξάνει τη συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους στις 718 MWh/h, προβλέποντας παράλληλα τη διενέργεια δυο δημοπρασιών μία στις 18 Οκτωβρίου και μία στις 15 Νοεμβρίου.     
Έτσι απαντήθηκε αρνητικά από τον ΛΑΓΗΕ τουλάχιστον, ο προβληματισμός του προηγούμενου διαστήματος για το εάν η διενέργεια μίας και μόνης δημοπρασίας με τη διάθεση αυξημένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό.
Το σκεπτικό των υποστηρικτών αυτής της άποψης είναι ότι οι αυξημένες ποσότητες θα κρατήσουν την τιμή χαμηλά δημιουργώντας περιθώρια ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε επίπεδο τελικών καταναλωτών, συμβάλλοντας στο άνοιγμα της αγοράς.

Στα 32,32 ευρώ ανά MW η τιμή εκκίνησης

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι δυο δημοπρασίες του 2017 θα πραγματοποιηθούν με τιμή εκκίνησης τα 32,32 ευρώ/MWh που ήταν και η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας του Ιουλίου όταν τελικώς η τιμή κατακύρωσης έφθασε και τα 43 ευρώ/MWh.   
Σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ στη δημοπρασία της 18ης Οκτωβρίου θα διατεθούν τελικώς 475 MWh/h έναντι των 246 MWh/h που προβλέπονταν με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.
Η αύξηση οφείλεται στην αναπροσαρμογή της ετήσιας προς δημοπράτηση ποσότητας για το 2017 από 12% σε 16%.
Σύμφωνα πάντα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ στη δημοπρασία της 15η Νοεμβρίου θα διατεθούν 243 MWh/h.
Πρόκειται για νέα δημοπρασία που θα γίνει ώστε να λειτουργήσει διαρθρωτικά ως προς την επίτευξη του στόχου του Μνημονίου για το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 που πρέπει να είναι στο 75,24%.

Μικρότερος ο ανταγωνισμός

Πάντως η δημοσιοποίηση της πρότασης του ΛΑΓΗΕ αν και δεν προκάλεσε έκπληξη μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά, είναι βέβαιο ότι προκάλεσε δυσαρέσκεια.
«Φωνή βοώντος εκ τη ερήμω» ήταν το σχόλιο εκ μέρους της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που υποδέχθηκε την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ με απογοήτευση, καθώς εκτιμά ότι η διάθεση περιορισμένων ποσοτήτων σε δυο δημοπρασίες θα κατευθύνει προς τα πάνω την τιμή με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρότερες δυνατότητες ανταγωνισμού σε επίπεδο τελικού καταναλωτή και να τεθούν εμπόδια στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη ΡΑΕ που αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των ΝΟΜΕ και την αποτελεσματικότητά τους στην αγορά έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο θα έπρεπε να γίνουν μια ή δυο δημοπρασίες.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των Θεσμών για τα ΝΟΜΕ συζητήθηκε εκτενώς η προοπτική διενέργειας μιας ή δυο δημοπρασιών, με τους θεσμούς να υποστηρίζουν τη μία μεγάλη δημοπρασία.
Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη τοποθέτηση εκ μέρους της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) επί του θέματος, η οποία θεωρεί συνολικά ως αναποτελεσματικό το μέτρο των δημοπρασιών για την απελευθέρωση της αγοράς, επικεντρώνοντας την κριτική της στο γεγονός ότι η αγορά της Υψηλής Τάσης παραμένει απολύτως «κλειστή».
Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να προσεγγίσουν τη βιομηχανία για να της προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια σε σχέση με αυτά της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης