Ενέργεια

Το "χαρτί" του ελέγχου της χρήσης των νερών επαναφέρει η DGcomp προ του market test για τις λιγνιτικές μονάδες

Το
Ήδη στις πρώτες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, οι πρώτοι επισημαίνουν το ρόλο των «νερών» στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Σκληρή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών γύρω από την υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα πέσει και επισήμως στο τραπέζι το χαρτί των υδροηλεκτρικών.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα που διενεργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενδεχόμενο αξιοποίησης από τη ΔΕΗ των υδροηλεκτρικών ως μέσο ελέγχου της Οριακής Τιμής του Συστήματος, έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.
Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών με κύριο ερώτημα εκ μέρους της DGcomp το πώς γινόταν από τη ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια οι προσφορές στην χονδρεμπορική αγορά και ποια ήταν η χρήση των λεγόμενων «υποχρεωτικών νερών».
Όλα δείχνουν ότι ακόμη και εάν επί του παρόντος δεν έχει τεθεί επισήμως στο τραπέζι το ζήτημα της πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων μαζί με τις λιγνιτικές, αυτό θα γίνει πολύ σύντομα υπό την πίεση των αποτελεσμάτων της έρευνας της DGcomp και με την απειλή επιβολής υπέρογκου προστίμου τόσο στην ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος επίσης ελέγχεται.

Ο ρόλος των νερών στην απελευθέρωση της αγοράς

Την ίδια ώρα ο ρόλος των υδροηλεκτρικών στην απελευθέρωση της αγοράς συμπεριλαμβάνεται σε κάθε ερώτηση που τίθεται από τους εκπροσώπους των θεσμών στις επαφές που έχουν με την ελληνική πλευρά και αυτό συμβαίνει τόσο στις τεχνικές συναντήσεις στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν η κατακλείδα οποιασδήποτε συζήτησης είναι το κατά πόσο τα υδροηλεκτρικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άνοιγμα της αγοράς, ανεξαρτήτως του εάν το θέμα αφορά την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ ή τη λίστα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Κρίσιμος παράγοντας στην όλη υπόθεση αναδεικνύεται και ο χρόνος αφού ο Οκτώβριος πλησιάζει και τίποτα μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι υπάρχει συμφωνία για τη λίστα των λιγνιτικών μονάδων που θα ενταχθούν στο market test το οποίο στο Μνημόνιο προβλεπόταν ότι θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια ήδη έχει γίνει αποδεκτή η αναβολή κατά ένα μήνα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι συζητήσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και βεβαίως να «ανέβουν επίπεδο» αφού το μεικτό κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ υπό τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο κατέληξε σε αδιέξοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης