Ενέργεια

Ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος: Το Τέλος υπέρ των ΑΠΕ υπονομεύει το άνοιγμα της αγοράς

Ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος: Το Τέλος υπέρ των ΑΠΕ υπονομεύει το άνοιγμα της αγοράς
Zητείται από τη ΡΑΕ η επιβολή πλαφόν στη συγκεκριμένη χρέωση η οποία εκτινάσσεται μέχρι και στα 12 ευρώ ανά MWh.
Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να ανατρέψει την πορεία «ανοίγματος» που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, προκαλεί η επιβολή της νέας χρέωσης στους προμηθευτές, για τον μηδενισμό του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.
Ο έντονος προβληματισμός και η δυσαρέσκεια που καταγράφηκε κατ΄ αρχήν από τη ΔΕΗ η οποία και υφίσταται το μεγαλύτερο κόστος λόγω του μεριδίου της στην αγορά λιανικής, έχει πλέον επεκταθεί και μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών οι οποίοι μέχρι πρότινος τηρούσαν στάση αναμονής. 
Πλέον η δυσαρέσκεια εκφράζεται σχεδόν ανοιχτά και πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητείται από τη ΡΑΕ η επιβολή πλαφόν στη συγκεκριμένη χρέωση η οποία εκτινάσσεται μέχρι και στα 12 ευρώ ανά MWh. 
Το Τέλος των Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνοπτικά ονομάζεται η συγκεκριμένη χρέωση, επιβλήθηκε μέσω των Νόμων 4414/2016 και 4427/2016 που θεσπίστηκαν από τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ έως το τέλος του 2017, χωρίς να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν για τις ΑΠΕ όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των λογαριασμών τους. 
Το συνολικό ύψος του Τέλους των Προμηθευτών, όπως έγραψε το World Energy News στις 20 Οκτωβρίου 2016 και επιβεβαίωσε η ΔΕΗ μέσω απάντησης της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέρχεται για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σε 34 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του 2017 σε 372 εκατ΄. ευρώ. 
Από το ποσό αυτό το μεγαλύτερο μέρος, αντιστοιχεί στη ΔΕΗ, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της κατά περίπου 30 εκατ. για το 2016 και 300 εκατ. για το 2017, όπως δήλωσε η ίδια η ΔΕΗ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα μετακυλήσει  το κόστος στους τελικούς καταναλωτές.     
Ωστόσο η επιβάρυνση αφορά και τους ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι διαπιστώνουν ότι έναντι των 4-5 ευρώ/MWh που υπολογιζόταν αρχικώς, πλέον διαμορφώνεται σε πάνω από 12 ευρώ/MWh, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη διαμόρφωση ελκυστικών τιμολογίων για τους τελικούς καταναλωτές και κατ΄ επέκταση δυναμιτίζοντας την προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς. 
Το θέμα ότι έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΕ από την οποία ζητείται η επιβολή πλαφόν στο ύψος της χρέωσης. 
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση ούτε από την Ρυθμιστική Αρχή αλλά ούτε και από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης