Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο μικροσκόπιο της ΙΕΑ μπαίνει η ασφάλεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου

Στο μικροσκόπιο της ΙΕΑ μπαίνει η ασφάλεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου
Στο Τόκιο δημοσιεύθηκε σήμερα το πρώτο Global Gas Security Review
Προειδοποίηση ότι οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι λιγότερο ευέλικτες από ό, τι πιστεύεται.
Ενώ η άνοδος της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει επιταχύνει την παγκοσμιοποίηση του φυσικού αερίου, οι συνέπειες της ενεργειακής ασφάλειας αυτού του μετασχηματισμού έχουν προσελκύσει λιγότερη προσοχή. Μέσα από μια εκτενή ανάλυση των συνολικών στοιχείων του φυσικού αερίου, μια νέα έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας επιδιώκει να παρέχει περισσότερη διαφάνεια στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου είναι καλά οργανωμένες σήμερα. Αν και αυτό είναι θετικό για την παγκόσμια ασφάλεια το φυσικό αέριο όπως αναφέρεται στο πρώτο Global Gas Security Review, που δημοσιεύεται σήμερα στο Τόκιο, υπάρχει προειδοποίηση ότι οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι λιγότερο ευέλικτες από ό, τι συνήθως πιστεύεται.
Ένα αυξανόμενο μερίδιο της δυναμικότητας LNG είναι offline - κυρίως λόγω της έλλειψης αρκετού αέριου για να τροφοδοτήσει το σύστημα, αλλά και λόγω της ασφάλειας και των τεχνικών προβλημάτων - που σημαίνει ότι η αγορά έχει λιγότερη επιπλέον χωρητικότητα από ό, τι πιστεύεται.
Μεταξύ 2011 και 2016, το επίπεδο της «άχρηστης» εξαγωγικής ικανότητας έχει διπλασιαστεί, απενεργοποιώντας  περίπου 65 bcm φυσικού αερίου, δυναμικότητα που  είναι ίση με τις συνδυασμένες εξαγωγές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, τρίτη και πέμπτη μεγαλύτερές εξαγωγικές χώρες στον κόσμο.
Μια περίοδος χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιδεινώσει περεταίρω την κατάσταση.
Ωστόσο, το Global Gas Security Review διαπιστώνει ότι οι δομές της σύμβασης LNG γίνονται όλο και λιγότερο άκαμπτες, αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά. Το 2015, περίπου το 40% των συμβάσεων LNG έχουν σταθερό προορισμό, κάτω από 60% για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι το έτος 2014.
Ενώ μικρότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σταδιακά όλο και πιο συχνές, οι αγοραστές επίσης αποδέχονται πλέον συμβάσεις σε αντάλλαγμα για αυξημένη ευελιξία στον τελικό προορισμό, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις συνθήκες της αγοράς.
Ευέλικτες συμβατικές δομές είναι σημαντικές για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλότερο κόστος από διάφορες περιοχές.

Παγκόσμια Αγορά
Το μερίδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου.
"Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, είναι η βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού," είπε ο Fatih Birol, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) «Αλλά υπάρχει ακόμη η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ασφάλεια του φυσικού αερίου και η μεταβαλλόμενη φύση της αγοράς που σημαίνει ότι οι περιφερειακές κρίσεις ζήτησης και προσφοράς μπορεί τώρα να γίνουν πιο αισθητές σε πιο απομακρυσμένα σημεία από ό, τι ποτέ πριν."
Η έκθεση παρέχει λεπτομερή μελέτες περιπτώσεων σχετικά με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Για την Ιαπωνία, αυτό δείχνουν ότι ενώ οι αγορές φυσικού αερίου αντέδρασε σχετικά αποτελεσματικά στην απώλεια της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, οι παράγοντες που έκανε ότι είναι δυνατόν να μην μπορεί πάντα να μετρηθεί στο μέλλον.
Το Global Gas Security Review βασίζεται σε ένα εκτεταμένο σύνολο των δεδομένων με στοιχεία από τη βιομηχανία και θα διεξάγεται σε ετήσια βάση. Συνοδεύεται από ειδικές στατιστικές ανά χώρα, δεδομένα σχετικά με διακοπές της ικανότητας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά  τύπο και περιοχή, ευέλικτη ζήτηση LNG  από τους εισαγωγείς, ευέλικτη παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τους εισαγωγείς, τους παραγωγούς και τους επενδυτές χαρτοφυλακίου και ευέλικτη ζήτηση φυσικού αερίου και στην Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης