Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οικονομική κρίση και υπερφορολόγηση αυξάνουν την παραβατικότητα στην αγορά των καυσίμων

Οικονομική κρίση και υπερφορολόγηση αυξάνουν την παραβατικότητα στην αγορά των καυσίμων
Έρευνα του Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών καταγράφη αύξηση του αριθμού των πειραγμένων ανλτιών 
Μια στις έξι αντλίες παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και το 9,5%, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σήμερα 10 Οκτωβρίου 2016 σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. 
Μάλιστα η κατάσταση εμφανίζεται επιδεινωμένη σε σχέση με όσα είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το ποσοστό των προβληματικών αντλιών ήταν 4% έναντι του 14,5% που είναι σήμερα. 
Η  έρευνα έγινα σε 150 πρατήρια στην Αττική με τη χρήση μυστικού αυτοκινήτου, ειδικά διασκευασμένου ώστε να μετράται εκ των υστέρων η πραγματική, ποσότητα που παρελήφθη στο ρεζερβουάρ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία είναι ανεκτές αποκλίσεις μέχρι 0,5 %.
Οι παραβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν εντοπίζονται στα πρατήρια με χαμηλές τιμές ενώ τα δυο μεγαλύτερα ποσοστά αποκλίσεων εντοπίστηκαν σε πρατήρια της ίδιας εταιρίας.
 
Αναξιοποίητο μένει το σ΄συτημα εισροών-εκροών 
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από το συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων αλλά δεν αξιοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκκρεμεί η έκδοση μιας σειράς υπουργικών αποφάσεων.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Αλυγιζάκης σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους 90 εκατ ευρώ για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών και δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων ώστε να αξιοποιηθούν.
Επιπλέον το σύστημα δεν λειτουργεί στις φορολογικές αποθήκες των εταιριών αν και έχει εγκατασταθεί από το Μάιο του 2016, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους σταθμούς αεροπορικών καυσίμων.
Εκκρεμεί επίσης η έκδοση ΚΥΑ για μαρίνες, εργοτάξια, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ΚΤΕΛ και ελεύθερες αποθήκες καυσίμων, όπως επίσης για τις προδιαγραφές και τη διαδικασία εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα.

250-300 εκατ ευρώ οι ετήσιες απώλειες για το δημόσιο από το λαθρεμπόριο 

Συνολικά σύμφωνα με τον κ. Αλυγιζάκη οι απώλειες εσόδων από  το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμώνται σε 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ο ΣΕΕΠΕ ζήτησε να επανεξεταστεί η φορολογία στα καύσιμα υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε νέα αύξηση φόρων, όπως αυτές που έχουν εξαγγελθεί, δεν θα φέρουν αποτέλεσμα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της επιδείνωσης της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων.
Επίσης, εντατικοποίηση των ελέγχων και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα συστήματα εισροών - εκροών.


Ποιά θα είναι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου στην αγορά ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η τιμή έναρξης αναμένεται κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο, που είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την τιμή διάθεσης πέρυσι τον Οκτώβριο λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.
Η επίπτωση από τις αυξήσεις στη φορολογία της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης που αναμένονται από 1ης Ιανουαρίου είναι 4 και 10 λεπτά ανά λίτρο αντίστοιχα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης