Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Στα 370 εκατ. ευρώ το όφελος από τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ στη State Grid και το Ελληνικό Δημόσιο

ΔΕΗ: Στα 370 εκατ. ευρώ το όφελος από τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ στη State Grid και το Ελληνικό Δημόσιο
Η μεταβίβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2017.
Εγκρίθηκε από το 79,79% των μετόχων της ΔΕΗ η μεταβίβαση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, έναντι 320 εκατ. ευρώ.
Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.
Μετά τη σημερινή (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου) Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που ενέκρινε την ανάδειξη της State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για το 24% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ και το τελικό σχέδιο της σύμβασης αγοραπωλησίας, θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα εγκρίνει την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο και συγκεκριμένα στην εταιρία συμμετοχών ΔΕΣ-ΑΔΜΗΕ έναντι 333 εκατ. ευρώ.
Επίσης η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα εγκρίνει την εισφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με σκοπό την εις είδος διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ των μετοχών που κατέχει στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. 

Το Μάρτιο η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο 


Η συγκεκριμένη γενική συνέλευση που αναμένεται να συνέλθει εντός του Ιανουαρίου 2017. 
Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών τον περασμένο Μάιο, για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η ΔΕΣ-ΑΔΜΗΕ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η κατάθεση της αίτησης και του σχετικού ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβλέπεται να γίνει έως τον Μάρτιο και όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, οι προθεσμίες πρόκειται να τηρηθούν πλήρως από την πλευρά της ΔΕΗ.
Διευκρίνισε δε, ότι με βάση τη συμφωνία η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα θεωρείται εισηγμένη στο ΧΑ με την κατάθεση της αίτησης ανεξαρτήτως του πότε θα εμφανιστεί η μετοχή της στο ταμπλό.
Ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ακόμη ότι στο Χρηματιστήριο θα εισαχθεί η εταιρία holding ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και όχι ο ΑΔΜΗΕ.

Ποιό είναι το όφελος της ΔΕΗ 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις κινήσεις αυτές, το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο (17% ΤΑΙΠΕΔ και 34% Δημόσιο), το 24% από τη State Grid και το υπόλοιπο θα ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό.  
Η ΔΕΗ για το σύνολο των αγοραπωλησιών αναμένεται να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους συνολικού ύψους 376 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει από το Δημόσιο 333 εκατο. ευρώ για τη μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, έχει συμφωνηθεί ήδη με το Δημόσιο οι αγοραπωλησίες να καταγραφούν στη χρήση του 2017, ώστε η ΔΕΗ να καταβάλει τους φόρους το 2018.
Επίσης έχει συμφωνηθεί, το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει στην ΔΕΗ το τίμημα για τη μεταβίβαση του 25% άμεσα.
Υπολογίζεται, ότι το όφελος της ΔΕΗ από τις αγοραπωλησίες θα ανέλθει σε περίπου 370 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα εισπράξει 746 εκατομμύρια ευρώ, που προκύπτουν από τα 333 εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώσει το Δημόσιο για το 25%, τα 320 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβάλει η State Grid και τα 93 εκατομμύρια ευρώ που έχει εισπράξει ήδη η ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου.
Από το σύνολο των ποσών αυτών αφαιρούνται 376 εκατομμύρια ευρώ, που είναι η φορολογία και προκύπτει το όφελος των 370 εκατ. ευρώ.

Για το 17% της ΔΕΗ 

Τέλος ο κ.  Παναγιωτάκης ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εάν θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ και δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι νόμοι είναι γνωστοί. Οι συμφωνίες είναι γνωστές. Οι πολιτικές απόψεις είναι επίσης γνωστές. Τι να σας πω."    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης