Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Οι πετρελαϊκές επενδύσεις θα μειωθούν για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2017

IEA: Οι πετρελαϊκές επενδύσεις θα μειωθούν για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2017
Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που οι επενδύσεις σημειώνουν πτώση επί 3 συναπτά έτη   
Στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή πιθανότατα θα μειωθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά το 2017, αναφέρθηκε σήμερα (24/11) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), δια του γενικού διευθυντή του Fatih Birol.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Birol κατά τη διάρκεια ενεργειακής διάσκεψης στο Τόκιο «η ανάλυση μας δείχνει ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγαλύτερης αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, λόγω μίας σταδιακής παρακμής στις παγκόσμιες πετρελαϊκές επενδύσεις, το 2015,106 και κατά πάσα πιθανότητα και το 2017».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που οι επενδύσεις σημειώνουν πτώση επί 3 συναπτά έτη, ενώ πρόσθεσε ότι η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει «δυσκολίες» στις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές σε λίγα χρόνια.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σε υψηλά σχεδόν ενός μήνα, καθώς η προσδοκίες μεταξύ των εμπόρων και των επενδυτών ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν σε μείωση παραγωγής πετρελαίου, αυξάνονται.
Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούνε την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσουνε το πλαίσιο της συμφωνίας, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν, ότι η επιρροή που θα ασκήσει, θα είναι λιγότερη από αυτή που προσδοκούν η Σαουδική Αραβία και οι συνεργάτες της.
«Η ανάλυσή μας δείχνει, ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, με ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής να προέρχεται από αμερικανικό σχιστολιθικό, ενώ μέσα σε 9 με 12 μήνες ενδεχομένως να δούμε μία απάντηση, που θα προέρχεται από άλλες περιοχές υψηλού κόστους, που παράγουν σχιστολιθικό», σημειώνει ο Birol, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να ασκήσει ξανά καθοδικές πιέσεις στις τιμές».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΙΕΑ υπογράμμισε, ότι είναι ακόμα νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με το τι θα προκύψει αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει στις ΗΠΑ ο Donald Trump, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το αμερικανικό σχιστολιθικό έχει «μία πολύ ισχυρή οικονομική δυναμική πίσω του».
«Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο έχει σημαντική ανταγωνιστικότητα σήμερα και πιστεύουμε, ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι για τα χρόνια που θα έρθουν», κατέληξε ο Birol.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης