Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Π. Καρβούνης (Ε.Ε.): Κομβικός ο ρόλος των ενεργειακών επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Π. Καρβούνης (Ε.Ε.): Κομβικός ο ρόλος των ενεργειακών επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελλάδας
Η ΔΕΗ, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, είναι ανοιχτή προς άλλους επενδυτές και project, και αυτή την πολιτική προωθεί και η Ε.Ε.
Ο ρόλος της ενέργειας είναι κομβικός για την ανάκαμψη της χώρας τόνισε σήμερα ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου "Investment Opportunities in Southeastern Europe – Trends and challenges in the energy sector", το οποίο πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ.Καρβούνη, η Ελλάδα έχει ενεργειακό χώρο ανοιχτό σε επενδύσεις, ενώ γεωστρατηγικά είναι πολύ σημαντική για επενδύσεις από εταιρίες εντός και εκτός Ευρώπης.  
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της ενεργειακής της πολιτικής, έχει σχεδιάσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για να προτρέψει σε επενδύσεις. Αυτά είναι:
•Το ΕΣΠΑ μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται έργα όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, αλλά και πολλά άλλα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις κλασικές πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή απόδοση και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
•Το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ που παρέχει δάνεια σε μεσαίου μεγέθους και μεγάλες επιχειρήσεις. Η έχει καλά απορρόφηση αλλά θα μπορούσε να έχει και μεγαλύτερη. Έχει απορροφήσει  1,2 δις ευρώ που δίνουν τη δυνατότητα για επενδύσεις της τάξης των  3,7 δις ευρώ.
•Connecting Europe. Το συγκριμένο πρόγραμμα παρέχει συνολικά  5 δισ. ευρώ για έργα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έργα όπως οι αγωγοί TAP και IGB, o πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας.
Όπως επισήμανε, εξάλλου, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, "η ελληνική αγορά ενέργειας γίνεται κάθε μέρα και πιο ανοιχτή".
Η ΔΕΗ, τόνισε, είναι ανοιχτή προς άλλους επενδυτές και project και αυτή την πολιτική προωθεί και η Ε.Ε.
Σχετικά με την ενέργεια ως αντικείμενο της τρίτης αξιολόγησης, ανέφερε πως "πρέπει να δούμε την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, υπάρχει θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία".
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης