Ενέργεια

Yujnovich, (Shell): Με έλλειψη φυσικού αερίου κινδυνεύει η Αυστραλία – Προς περιορισμό οι εξαγωγές LNG

Yujnovich, (Shell): Με έλλειψη φυσικού αερίου κινδυνεύει η Αυστραλία – Προς περιορισμό οι εξαγωγές  LNG
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών εκτιμά ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου πρέπει να επανεξεταστούν λόγω των υψηλών εγχώριων τιμών χονδρικής.
Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, πιθανότατα θα περιορίσει τις αποστολές το επόμενο έτος, προκειμένου να αποφευχθεί η εγχώρια έλλειψη καυσίμων, σύμφωνα με τον επικεφαλής Royal Dutch Shell Plc στην Αυστραλία.
Ο διαχειριστής της Αυστραλιανής Αγοράς Ενέργειας (Australian Energy Market Operator) αναμένεται να δηλώσει έλλειψη για τις ανατολικές περιοχές μέσα στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε η Πρόεδρος της Shell Australia, Zoe Yujnovich, σε εκδήλωση Bloomberg την Τετάρτη 6/9 στο Σίδνεϊ.
Αυτό θα οδηγούσε τον εγχώριο μηχανισμό ασφάλειας φυσικού αερίου της χώρας, στην εφαρμογή μιας πολιτικής που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, και η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές LNG από μονάδες που αντλούν περισσότερο φυσικό αέριο από τις τοπικές αγορές από ότι  προμηθεύουν.
Η δυνατότητα περιορισμού των αποστολών έρχεται μετά από χρόνια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας και επενδύσεων που έθεσαν την Αυστραλία μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών LNG στον κόσμο.
Αυτό έχει οδηγήσεις στο γεγονός πολίτες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές ακόμη και όταν οι εξαγωγές της χώρας συμβάλλουν σε μια παγκόσμια αφθονία LNG.
"Πιστεύουμε ότι η AEMO θα βρει ότι υπάρχει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα", δήλωσε η Yujnovich.
Το εργοστάσιο LNG της Shell, Queensland Curtis ένα από τα τρία εργοστάσια εξαγωγής στα βορειοανατολικά της χώρας, πιθανότατα θα αποφύγει τους περιορισμούς, δεδομένου ότι παρέχει ήδη πλεόνασμα φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, ανέφερε.
"Αυτό δεν θα συμβεί σε όλους τους κατόχους επιχειρήσεων" στο Κουίνσλαντ, συμπλήρωσε.
Η Αυστραλία, όπου η Shell έχει επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δέκα χρόνια,μια σειρά νέων έργων τα επόμενα χρόνια μπορεί να καταστήσουν τη χώρα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG  παγκοσμίως ήδη από το 2019.
Δεδομένου ότι οι εξαγωγές LNG σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συνέβαλαν στην τριπλασιασμό της τιμής spot κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Malcolm Turnbull ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές εάν υπάρχει έλλειμμα για τους πελάτες της Αυστραλίας.
Οι δύο άλλοι φορείς εκμετάλλευσης εργοστασίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Queensland, Origin Energy Ltd. και Santos Ltd. δήλωσαν τον Μάιο ότι οι φόβοι για ένα διαφαινόμενο έλλειμμα μπορεί να είναι υπερβολικοί.
Η κυβέρνηση περιμένει τώρα τις εκθέσεις της AEMO και της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού της χώρας, οι οποίες μιλάνε με τους παραγωγούς των ανατολικών ακτών για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει έλλειμμα στην εγχώρια αγορά.
Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν η κυβέρνηση θα  ενεργοποιήσει την δυνατότητά της να περιορίσει τις εξαγωγές το 2018.
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών δήλωσε προηγουμένως ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου πρέπει να επανεξεταστούν εν μέσω  των υψηλών εγχώριων τιμών χονδρικής.
Η Yujnovich της Shell δήλωσε την Τετάρτη ότι το κόστος έχει μειωθεί κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο καθώς οι παραγωγοί συμφώνησαν σε έκλεισαν περισσότερες συμφωνίες προμήθειας.
Τόσο η παραγωγή LNG όσο και η εγχώρια παραγωγή από την ανατολική ακτή αυξήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της EnergyQuest.
Οι εξαγωγές LNG από τα τρία έργα του Queensland αυξήθηκαν κατά περίπου 19% σε ετήσια βάση σε 5 εκατ. τόνους κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η εγχώρια παροχή φυσικού αερίου στην ανατολική ακτή αυξήθηκε σχεδόν κατά 12%.
Η Shell δημιούργησε επίσης μια εμπορική μονάδα τη Shell Energy Australia, η οποία δραστηριοποιείται ήδη στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και σχεδιάζει να συμμετάσχει στην ηλεκτρική ενέργεια για να «καταστήσει την αγορά πιο ανταγωνιστική και να συνδέσει την προσφορά και τη ζήτηση με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Maarten Wetselaar, διευθυντής νέων ενεργειακών μονάδων.
Τα δύο άλλα προγράμματα εξαγωγής φυσικού αερίου του Queensland είναι το Australia Pacific LNG, ιδιοκτησίας των ConocoPhillips , Origin Energy και Gladstone LNG, στην ιδικτησία των οποίων περιλαμβάνονται και οι εταιρίες Santos Ltd., Petroliam Nasional Bhd και Total SA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης