Ενέργεια

Γιατί οι γίγαντες του πετρελαίου δεν εγκαταλείπουν τη Βόρεια Θάλασσα παρά την «παρακμή» της

Γιατί οι γίγαντες του πετρελαίου δεν εγκαταλείπουν τη Βόρεια Θάλασσα παρά την «παρακμή» της
BP, Shell, Total δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης παρά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων - Η βιομηχανία ανοικτής θαλάσσης πρέπει να καινοτομήσει για να μειώσει το κόστος επισημαίνει ο CEO της Shell
Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης έχουν ένα μήνυμα για τη γήρανση της βιομηχανίας πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας της Βρετανίας: «Μπορούμε να πουλάμε περιουσιακά στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατευθυνόμαστε προς την έξοδο».
Η Βόρεια Θάλασσα θα είναι πάντα "μία από τις μεγάλες λεκάνες", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bob Dudley σύμφωνα με το Bloomberg.
 Η Royal Dutch Shell Plc θα συνεχίσει να επενδύει σε ένα μέρος όπου έχει "βαθιές ρίζες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden.
Η Total SA με μια συμφωνία ύψους 7,45 δισ. δολαρίων έδωσε ψήφος εμπιστοσύνης στην περιοχή τον περασμένο μήνα.
Παρά τα φετινά νέα κοιτάσματα πετρελαίου  η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή είναι μόλις το ένα τρίτο των 2,9 εκατομμυρίων βαρέλι την ημέρα που κορυφώθηκε σχεδόν πριν από 20 χρόνια.
Οι βαθιές περικοπές στις θέσεις εργασίας και στις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πτώσης των τιμών αργού πετρελαίου σημαίνουν ότι το μέλλον φαίνεται λιγότερο από ρόδινο.
Παρόλα αυτά, μεγάλοι παραγωγοί όπως η Shell βλέπουν την ευκαιρία να διατηρήσουν την κερδοφορία τους αν η βιομηχανία της περιοχής μπορεί να συνδυάσει τη νέα τεχνολογία με τη μεγάλη υποδομή γερανών γεώτρησης, δεξαμενόπλοιων και εργοστασίων επεξεργασίας που ήδη υπάρχουν με σκοπό να μειωθεί το κόστος.
«Η Βόρεια Θάλασσα έχει μια ωραία και περήφανη ιστορία» και οι εργαζόμενοι της έχουν δείξει ξανά και ξανά την ικανότητά τους να καινοτομούν και να βελτιώνονται, δήλωσε ο van Beurden της Shell. "Αλλά τα έργα δεν έχουν γίνει. Η λεκάνη πρέπει ακόμα να κερδίσει το δικαίωμά της να αναπτυχθεί. "
Οι ημέρες δόξας της Βόρειας Θάλασσας είναι πλέον παρελθόν κάτι το οποίο ήταν εμφανές στις νοσταλγικές ομιλίες την Τρίτη στο συνέδριο Offshore Europe στο Aberdeen της Σκωτίας.
"Αυτό ήταν το σπίτι μου όταν ήμουν μηχανικός παραγωγής στη δεκαετία του 1980", δήλωσε ο Dudley της BP. "Είναι εκεί όπου γεννήθηκε ο γιος μου. Εκείνη την εποχή το Aberdeen ήταν το νέο σύνορο - δείχνοντας στον κόσμο πώς να εξερευνήσει και να λειτουργήσει σε μερικές από τις σκληρότερες συνθήκες στον πλανήτη. Εκεί ξεκίνησαν πολλές από τις μεγάλες καινοτομίες της υπεράκτιας βιομηχανίας. "
Την εποχή εκείνη, η Βόρεια Θάλασσα αντιπροσώπευε την αιχμή του κλάδου και αποτελεί ζωτική πηγή νέων προμηθειών σε έναν κόσμο που ξεδιπλώνεται από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973 και την αυξανόμενη ισχύ του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντλούσε σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πετρελαϊκού εφοδιασμού στα μέσα της δεκαετίας του 1980 – όπως το Ιράκ, μέλος του ΟΠΕΚ, σήμερα.
Τώρα, η περιοχή αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του συνόλου και οι αμερικάνοι  εξερευνητές σχιστολίθου κατέχουν τον «μανδύα» της υψηλής τεχνολογίας.
Πολλές μεγάλες εταιρείες μειώνουν την παρουσία τους στη Βόρεια Θάλασσα, είτε για να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα για να επενδύσουν αλλού είτε απλώς και μόνο επειδή τα παλαιότερα οικόπεδα είναι ξηρά.
Η Shell φέτος συμφώνησε να παραχωρήσει ένα πακέτο πεδίων στην Chrysaor Holdings Ltd. με ιδιωτική μετοχή και να απομακρύνει την πλατφόρμα από το πεδίο Delta Brent, το πετρέλαιο από το οποίο στηρίχθηκε το διεθνές σημείο αναφοράς.
Παρόλα αυτά η Shell "προτίθεται να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην περιοχή κατά τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο van Beurden.




Η BP, η οποία πώλησε το μερίδιό της σε ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα αγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο, επικεντρώνεται στην θαλάσσια περιοχή  δυτικά των νησιών Shetland.
Μια μεγάλη ανακάλυψη από την Hurricane Energy Plc ανοίγει "την προοπτική σημαντικών νέων πόρων", δήλωσε ο Dudley.
Η εταιρεία του ξεκίνησε το έργο του Quad 204 τον Μάιο και αναδιαμορφώνει τα γηράσκοντα πεδία Schiehallion και Loyal, τα οποία θα βοηθήσουν την εταιρεία να διπλασιάσει την παραγωγή της στην περιοχή μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Δεκατέσσερα έργα, όπως το Quad 204, τα πεδία Edradour και Glenlivet της Total, καθώς και το Kraken της EnQuest Plc, έθεσαν τη Βόρεια Θάλασσα σε καλό δρόμο για το μεγαλύτερο έτος των νεοσύστατων επιχειρήσεων σε μια δεκαετία.
Αυτά τα πεδία θα αντλήσουν μέχρι και 12% των 1,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Wood Mackenzie Ltd.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους τομείς είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου από πάνω από $ 100 πριν από τρία χρόνια σε περίπου 50 δολάρια σήμερα.
Από τότε οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά, δήλωσε η Catherine Macgregor, πρόεδρος του ομίλου γεωτρήσεων στη γερμανική εταιρεία πετρελαιοειδών Schlumberger Ltd.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, δεν άλλαξε πολύ από τα 53,42 δολάρια το βαρέλι στις 8:34 στο Λονδίνο.
"Αν κοιτάξετε την ανάπτυξη των γεωτρήσεων, θα διαπιστώσετε ότι φέτος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του '70", δήλωσε η Macgregor. "Χωρίς νέες επενδύσεις, η Βρετανία θα σημειώσει σημαντική μείωση της παραγωγής μετά το 2020."
Η βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά η στήριξη των μεγάλων εταιρειών και οι συμφωνίες ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2017 που έφεραν νέες εταιρείες στη Βόρεια Θάλασσα είναι μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης, η βρετανική Oil and Gas σε μια έκθεσή της.
"Ήταν ένας δύσκολος χρόνος" για τους ανθρώπους της βιομηχανίας και των οικογενειών τους, είπε ο Dudley. "Αλλά σε αυτό το σκληρό περιβάλλον βλέπουμε τη Βόρεια Θάλασσα να στρέφει τα πράγματα. Οι δαπάνες μειώνονται και η παραγωγή πετρελαίου επιστρέφει. "

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης