Ενέργεια

Προς επανένταξη στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ο πλωτός σταθμός φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης

Προς επανένταξη στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ο πλωτός σταθμός φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης
Η οριστική απόφαση, με βάση την οποία το project θα εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση, αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο σε πολιτικό επίπεδο
Με τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) είναι δεδομένη και για την επόμενη διετία, η GasTrade προχώρησε στη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εταιρίες που θα διεκδικήσουν την κατασκευή του έργου.
Στόχος της GasTrade, στην οποία όπως είναι γνωστό συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου και η Gaslog του Πητ Λιβανού, είναι η ολοκλήρωση του έργου έως το τέλος του 2020 προκειμένου η λειτουργία του να συνδυαστεί τόσο με τον IGB όσο και με την έναρξη λειτουργίας του TAP.
Έτσι έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη βασικού σχεδιασμού του έργου στο Wood Group, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των εταιριών που θα διαγωνιστούν για την ανάληψη της κατασκευής του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι το  FSRU της Αλεξανδρούπολης εντάχθηκε για πρώτη φορά στα  EU Projects of Common Interest – PCI, το 2013, ενώ το 2015 επαναβεβαιώθηκε η παρουσία του στο συγκεκριμένο κατάλογο έργων εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση.

Ανανέωση συμμετοχής ανά διετία

Ωστόσο με βάση τον κανονισμό των έργων PCI, η παρουσία τους στη συγκεκριμένη λίστα θα πρέπει να επαναβεβαιώνεται ανά διετία εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Έτσι τους προηγούμενους μήνες η ελληνική πλευρά, δηλαδή τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και η GasTrade βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών οι οποίες πραγματοποίησαν μια πρώτη αξιολόγηση των έργων που προτείνεται να ενταχθούν στη λίστα PCI με βάση νέα μεθοδολογία που συγκροτήθηκε από τον ENTSO-G.
Εντός του Σεπτεμβρίου πέραν της ποσοτικής αξιολόγησης με βάση τη προαναφερόμενη μεθοδολογία η οποία προκρίνει κυρίως έργα αγωγών έναντι αποθηκευτικών χώρων LNG και πλωτών τέρμιναλ, θα ακολουθήσει ένα ακόμη στάδιο, ποιοτικής αξιολόγησης των έργων από τον ACER.
Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι στο δεύτερο αυτό στάδιο είναι βέβαιο ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα ενταχθεί τελικά στη λίστα των έργων PCI.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται ότι θα ληφθεί τον Οκτώβριο σε πολιτικό επίπεδο.
Εκτιμάται ότι στην τελική απόφαση θα βαρύνει το έντονο ενδιαφέρον που εκφράζεται για το έργο από δυο κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ σημειώνεται ότι έντονο είναι και το ενδιαφέρον της Σερβίας.

Στο επίκεντρο συνεδρίου για την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη

Πρέπει να σημειωθεί ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι έργο που συνδυάζεται πλήρως με τον αγωγό IGB, o οποίος στη βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης κονδυλίων από την ΕΕ.
Τα δυο έργα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα την προσεχή Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αλεξανδρούπολη στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου.
Στο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο βασικοί ομιλητές θα είναι ο κ. Σταθάκης, οι ομόλογοι υπουργοί Σερβίας και Βουλγαρίας, Aleksandar Antic και Temenuzhka Petkova, καθώς και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Επίσης θα συμμετέχει η ηγεσία των ΕΛΠΕ και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης