Ενέργεια

Barclays: Ο Harvey εντείνει τις πιέσεις στον ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου

Barclays: Ο Harvey εντείνει τις πιέσεις στον ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου
Η Goldman Sachs υπολογίζει σε 30 δισ. δολάρια τις ζημιές - "Τεράστιες" οι απώλειες στην παραγωγή πετρελαίου λένε οι αναλυτές
Οι ιστορικές πλημμύρες στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας πιθανόν να δυσκολέψουν την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές της Barclays.
Ο τυφώνας Harvey, ο οποίος αργότερα υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, έπληξε την ακτή του Τέξας την Παρασκευή προκαλώντας μεγάλες ζημιές και πλημμύρες.
Ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τις ΗΠΑ για περισσότερα από 50 χρόνια, με τα διυλιστήρια και τα λιμάνια στην περιοχή του Χιούστον να κλείνουν διακόπτοντας την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση.
Οι μετοχές της Valero Energy, Phillips 66 και Marathon Petroleum έκλεισαν υψηλότερα τη Δευτέρα, με την είδηση ότι πολλά διυλιστήρια με έδρα το Χιούστον αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή.
"Τις ερχόμενες εβδομάδες, αναμένουμε ο αντίκτυπος του τυφώνα Harvey να καταστήσει πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά και να διατηρήσει το προβάδισμα", ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.
"Οι διαταραχές στα διυλιστήρια, την παραγωγή και το εμπόριο θα καταστήσουν ακόμη πιο θορυβώδη και λιγότερο χρήσιμα τα εβδομαδιαία δεδομένα της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενεργειακή Πληροφόρηση (ΕΙΑ) και θα είναι λιγότερο χρήσιμα ως δείκτης υψηλής συχνότητας την ώρα που ο ΟΠΕΚ το χρειάζεται περισσότερο", πρόσθεσαν.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί περικόπτουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2018, προκειμένου να αποκλιμακώσουν την υπερπροσφορά και να στηρίξουν τις τιμές.
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων παραγωγών πρόκειται να συναντηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν πιθανή επέκταση των περικοπών.
Η ικανότητα διύλισης που έχει αδρανοποιηθεί από τη θύελλα εκτιμάται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 11,2% του συνόλου των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Reuters, ενώ η αρχική επίδραση φαίνεται να γίνεται αισθητή στις τιμές της βενζίνης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωσαν μικρή αλλαγή την Τρίτη, μετά την αύξηση κατά σχεδόν 7% τη Δευτέρα στα 1,7799 δολ. το γαλόνι.
Ο Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects, είπε στο CNBC την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ υπέστησαν "τεράστια" απώλεια στην παραγωγή πετρελαίου μετά την τροπική καταιγίδα Harvey.
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, είναι περίπου το 36% της διύλισης στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, δηλαδή πάνω από 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επειδή όχι μόνο τα διυλιστήρια είναι κλειστά αλλά υπάρχουν και διυλιστήρια που λειτουργούν με μειωμένους συντελεστές", δήλωσε ο Sen.
Το αργό πετρέλαιο Brent, διαπραγματευόταν ελαφρά υψηλότερα στα 51,99 δολάρια στις προσφορές της πρωινής ημέρας την Τρίτη.
Η Goldman Sachs υπολογίζει σε 30 δισ. δολάρια τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στο Τέξας και εκτιμά ότι οι διαταραχές στη λειτουργία των διυλιστηρίων θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ
Η Goldman Sachs βλέπει «ζημιές ιδιοκτησίας στην περιοχή των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων» από το Harvey στο Τέξας.
 Η Goldman επίσης ανέφερε ότι πάνω  από το 16% της παραγωγικής ικανότητας ης χώρας έχει κλείσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης