Ενέργεια

Ο Harvey «χτύπησε» την καρδιά της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ - Εκτοξεύονται οι τιμές της βενζίνης

tags :
Ο Harvey «χτύπησε» την καρδιά της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ - Εκτοξεύονται οι τιμές της βενζίνης
Οι πλημμύρες και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θύελλα αναμένεται να μειώσουν κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τη δυναμικότητα διύλισης
Οι πλημμύρες στο Χιούστον που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey συνεχίσθηκαν στο νοτιοανατολικό Τέξας, χτυπώντας την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής με πρωτοφανή επίπεδα βροχοπτώσεων και «παγιδεύοντας» τον πυρήνα της αμερικανικής ενεργειακής βιομηχανίας.
Ο Harvey μπορεί πλέον να μην είναι ένας μεγάλος τυφώνας, αλλά το πρόβλημα για το Τέξας μόλις αρχίζει με τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην καρδιά της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ και στο Χιούστον.
Τα συμβόλαια βενζίνης εκτοξεύθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής 27/8, καθώς έκλεισαν τα διυλιστήρια μετά το χτύπημα του τυφώνα Harvey.
Οι τιμές αυξήθηκαν έως και 6,4% την Κυριακή το βράδυ και διαπραγματεύονται γύρω στο 5,9% από τις 9:25 μ.μ. ET.
Οι πλημμύρες και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θύελλα αναμένεται να μειώσουν κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τη δυναμικότητα διύλισης.
Η Shell, η Exxon και αρκετά διυλιστήρια στην περιοχή ανακοίνωσαν το κλείσιμο ενώ σημαντικές οδικές αρτηρίες και πλωτές οδούς είναι επίσης κλειστές, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά βενζίνης από την περιοχή.
"Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε κλειστά  όλα τα διυλιστήρια στο Corpus Christi με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στην περιοχή του Χιούστον και αναμένουμε ότι τα υπόλοιπα θα κλείσουν τις επόμενες δύο ημέρες, κάτι που σημαίνει   ότι το ένα πέμπτο της δυναμικότητας της χώρας είναι εκτός σύνδεσης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το ύψος των πλημμυρών και η ζημιά στον εξοπλισμό που ίσως να τους κρατήσει εκτός σύνδεσης για εβδομάδες ή και μήνες ", δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.
"Οι  καταναλωτές πρέπει να είναι έτοιμοι να δουν τις τιμές βενζίνης να ανεβαίνουν 15 ή 20 σεντς ανά γαλόνι", πρόσθεσε ο Lipow.
Περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού και περισσότερο από το 10% της αμερικανικής ικανότητας διύλισης έχει κλείσει.
Οι καταιγίδες πλημμύρισαν μια περιοχή που διαθέτει συγκρότηματα διυλιστηρίων που επεξεργάζονται 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
 Περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την ικανότητα επεξεργασίας αργού και συμπυκνωμάτων έχουν κλείσει από εταιρείες όπως η Valero Energy Corp..
Η πορεία του τυφώνα μέσω του Κόλπου κατέστειλε το 24% της παραγωγής πετρελαίου, και έκλεισε το  λιμάνι του Corpus Christi, μέσω του οποίου μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού αργού πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης