Ενέργεια

Μεγαλώνει η λίστα των ενδιαφερόμενων για τα υπό παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη

Μεγαλώνει η λίστα των ενδιαφερόμενων για τα υπό παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη
Πληροφορίες φέρουν τρεις ακόμη μεγάλους πετρελαϊκούς οίκους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις περιοχές που διεκδικούν η κοινοπραξία ExxonMobil –Total –ΕΛΠΕ και η εταιρία Energean Oil & Gas
Τα βλέμματα της διεθνούς πετρελαϊκής κοινότητας φαίνεται ότι έχει ήδη προσελκύσει η ελληνική κίνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο (βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδα και Κέρκυρα) και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Οι διαγωνισμοί προχωρούν μετά από αιτήματα που υποβλήθηκαν, για μεν τα οικόπεδα της Κρήτης από την κοινοπραξία Exxon Mobil –Total –ΕΛΠΕ, για δε τα οικόπεδα του Ιονίου από την ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas η οποία συνεργάζεται μεν με την ισπανική Repsol, αλλά επί του παρόντος έχει καταθέσει μόνη της το αίτημα ενεργοποίησης του διαγωνισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί επισήμως οι διαγωνισμοί, (αυτό θα γίνει όταν οι προκηρύξεις δημοσιευθούν στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πιθανώς εντός του Σεπτεμβρίου) τουλάχιστον τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες διενεργούν διερευνητικές επαφές και ζητούν ενημέρωση για το ελληνικό εγχείρημα.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ειδικά για τα οικόπεδα της Κρήτης αφού και μόνο η παρουσία της Exxon Mobil και της Total προκαλεί συζητήσεις και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της διεθνούς πετρελαϊκής κοινότητας, αλλά όπως φαίνεται και η περίπτωση του Ιονίου προσελκύει ξένους επενδυτές.

Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες

Η κυβέρνηση που επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται να προωθεί με ταχύτητα τις σχετικές διαδικασίες.
Έτσι μετά την υποβολή των αιτημάτων και τη λήψη της απόφασης από το ΚΥΣΟΙΠ για την διενέργεια των διαγωνισμών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προχώρησε στη δημοσίευση των αποφάσεων για την προκήρυξη των διαγωνισμών καθώς και των χαρτών με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα.
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, παραχωρούνται συνολικά τρεις θαλάσσιες περιοχές, με σύμβαση μίσθωσης.
Στην προκήρυξη προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αγοράσουν τα δεδομένα της δισδιάστατης σεισμικής έρευνας 12.347 χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την PGS το διάστημα 2012 - 2014.
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η υποχρέωση αγοράς των σεισμικών δεδομένων της PGS έχει προκαλέσει κάποιες συζητήσεις μεταξύ των εταιριών που ερευνούν τις προοπτικές των διαγωνισμών, καθώς θεωρούνται αρκετά παλαιά και το κόστος αγοράς τους υψηλό. Συγκριμένα υπολογίζεται ότι κοστίζουν περί τα 500 δολάρια το χιλιόμετρο.  
Σε ότι αφορά τους χρόνους διενέργειας του διαγωνισμού πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή προτάσεων θα αρχίσει να τρέχει μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ο χρόνος δημοσίευσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μεταφράσεων της προκήρυξης από τις υπηρεσίες της ΕΕ, αφού από ελληνικής πλευράς το κείμενο έχει σταλεί ήδη στις Βρυξέλλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης