Ενέργεια

Από την Κρήτη ξεκινά η προσπάθεια της ΕΕ για μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους στα νησιά της Ευρώπης

Από την Κρήτη ξεκινά η προσπάθεια της ΕΕ για μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους στα νησιά της Ευρώπης
Το πρώτο βήμα εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα νησιά της Ευρώπης» αποτελεί το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 22 Σεπτεμβρίου
Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, ενεργειακό φόρουμ που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα νησιά της Ευρώπης».  
Το φόρουμ που είχε συμφωνηθεί να γίνει στα Χανιά ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο κατά τις επαφές που είχε o επίτροπος με τον κ. Σταθάκη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα, αποτελεί συνέχεια της Πολιτικής Διακήρυξης για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρώπης που υπογράφηκε στη Βαλέτα της Μάλτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 χώρες - μέλη στις 18 Μαΐου 2017.
Στόχος της διοργάνωσης του φόρουμ είναι να αποτελέσει το πρώτο βήμα εφαρμογής της νέας πολιτικής της ΕΕ με στόχο τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους στα νησιά, την ενίσχυση των ΑΠΕ, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την προώθηση της χρήσης πιο καινοτόμων τεχνολογιών, δημιουργώντας και νέες τοπικές θέσεις εργασίας.   

Νησί – σύμβολο της νέας πολιτικής  

Η επιλογή της Κρήτης για τη σηματοδότηση αυτής της νέας πολιτικής δεν είναι καθόλου τυχαία αφού το νησί βρίσκεται αυτή την περίοδο, στο  επίκεντρο μίας σειράς projects, τα οποία εντάσσονται στη νέα πολιτική της ΕΕ.
Ο λόγος για τις δυο ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Πελοπόννησο και την Αττική, αλλά και τα μεγάλα έργα σε αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα που σχεδιάζονται.  
Επίσης η Κρήτη έχει κομβική σημασία και για την ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος, καθώς το υποβρύχιο καλώδιο από την Κύπρο σχεδιάζεται να καταλήγει στην Κρήτη.
Την έναρξη του φόρουμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα κηρύξουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Επίτροπος Κανιέτε, ενώ της εκδήλωσης θα προεδρεύει ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί.
Η πρώτη συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών νησιών και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για τη χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων.
Στο  πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και τα προγράμματα χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα για την προετοιμασία  και την εφαρμογή project μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Θα ακολουθήσουν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για την παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών και των καινοτόμων  έργων στους τομείς των ΑΠΕ, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας του κλάδου, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των συλλογικών φορέων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης