Ενέργεια

Έφθασε στη Λιθουανία το πρώτο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ

Έφθασε στη Λιθουανία το πρώτο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ
Λιθουανός trader υπέγραψε συμφωνία με μονάδα της αμερικανικής Cheniere Energy  για την πρώτη άμεση εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Η Λιθουανία έλαβε τη Δευτέρα 21/8 την πρώτη της άμεση μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτέλεσμα της συμφωνίας που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία και στην εδραίωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον εν μέσω της αυξημένης έντασης στην περιοχή.
 Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 έχει τρομάξει τα κράτη της Βαλτικής αλλά και  μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 "Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Linas Linkevicius.
 "Θέλουμε να εδραιώσουμε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλές πτυχές εκτός από την άμυνα και την ασφάλεια   και το εμπόριο ενέργειας είναι ένας από τους στρατηγικούς τομείς συνεργασίας", δήλωσε στο Reuters.
 Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισάγει το ήμισυ της κατανάλωσης LNG το 2017 κυρίως από την Statoil της Νορβηγίας. Τα υπόλοιπα θα εισαχθούν μέσω αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
 Τον Ιούνιο, ο Λιθουανός trader Lietuvos Duju Tiekimas υπέγραψε συμφωνία με μια μονάδα της αμερικανικής εταιρείας Cheniere Energy  για την πρώτη άμεση εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Το δεξαμενόπλοιο LNG από το Pass Sabine στις Ηνωμένες Πολιτείες αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Klaipeda τη Δευτέρα.
 Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμμετείχε στη συμφωνία μεταξύ της Cheniere και του Λιθουανικού trader, δήλωσε ο Howard Solomon, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιθουανία.
 Το LNG απευθύνεται σε πελάτες στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.
 Περισσότεροι προμηθευτές LNG στη Λιθουανία από την Cheniere αναμένονται το προσεχές έτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lietuvos Duju Tiekimas, CEO Mantas Mikalajuna.
 "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η εισαγωγή αερίου από τις Η.Π.Α. δεν είναι μόνο πολιτικά επιθυμητή, αλλά και εμπορικά βιώσιμη", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Zygimantas Vaiciunas.

www.worldnenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης