Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με SOCAR - SNAM για να κλείσει η ιδιωτικοποίηση εντός 8 ημερών

ΔΕΣΦΑ: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με SOCAR - SNAM για να κλείσει η ιδιωτικοποίηση εντός 8 ημερών
Στόχος η εξεύερση συμβιβαστικής λύσης για να κλείσει η διωτικοποίηση
Χωρίς αποτέλεσμα, αλλά σε καλό κλίμα, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους της αζέρικης Socar και της ιταλικής Snam για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Όπως φαίνεται η σημερινή συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, είχε μάλλον διερευνητικό χαρακτήρα των προθέσεων των δυο πλευρών μετά και την επαναφορά του χειρισμού της υπόθεσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είχε μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα των Αζέρων οι οποίοι επέρριπταν ευθύνες για την εμπλοκή της υπόθεσης στον πρώην υπουργού Πάνο Σκουρλέτη και βεβαίως την τροπολογία με την οποία άλλαξε η βάση υπολογισμού της περιουσίας του ΔΕΣΦΑ με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζου οι Αζέροι να μειωθεί η αξία της εταιρίας.
Έτσι στη σημερινή συνάντηση οι δυο πλευρές μάλλον επανέλαβαν τις θέσεις τους χωρίς να σημειωθεί κάποιο βήμα προόδου, ωστόσο συμφωνήθηκε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες οκτώ ημέρες ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Όπως είναι γνωστό στις 30 Νοεμβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή που έχουν καταθέσει οι Αζέροι στο ΤΑΙΠΕΔ ύψους 45 εκατ. ευρώ και η οποία έχει ανανεωθεί τουλάχιστον δυο φορές το τελευταίο τρίμηνο.
Από την πλευρά των Αζέρων ετέθη και πάλι το αίτημα τους για μείωση του τιμήματος εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς θεωρούν ότι μετά την «τροπολογία Σκουρλέτη» η αξία της εταιρίας έχει μειωθεί πολύ κάτω των 400 εκατ. ευρώ και υποστηρίζουν ότι εύλογο τίμημα θα ήταν τα 260 εκατ. ευρώ. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά καθώς θα σήμαινε αναθεώρηση της συμφωνίας που έχει ήδη συναφθεί.
Οι Αζέροι υποστηρίζουν, ότι η διαφορά που τους χωρίζει από την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με αρχικό τίμημα των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σταδιακή καταβολή του τιμήματος σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των νέων μετόχων στα μερίσματα για αποπληρωμή, περιλαμβάνονται μεταξύ των προτάσεων για εξεύρεση λύσης στη διαπραγμάτευση.
Ενδιαφέρον τέλος ς έχει το γεγονός ότι στη συνάντηση κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες οι πλευρές ελληνική κυβέρνηση Socar και Snam και πληροφορίες αναφέρουν ότι ετέθη προς συζήτηση η αύξηση της συμμετοχής της Snam ίσως και στο 30%. 
 
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης