Ενέργεια

IEA: Στο επίκεντρο η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, οι ΑΠΕ και η ενεργειακή απόδοση

IEA: Στο επίκεντρο η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, οι ΑΠΕ και η ενεργειακή απόδοση
Έως το 2040 το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας θα είναι ανταγωνιστικό, χωρίς επιδοτήσεις και τα κόστη προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω.
Στην εφαρμογή ισχύος της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που ενίσχυσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες για πιο συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισής της σε παγκόσμιο επίπεδο, επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Επισκόπηση Ενέργειας (World Energy Outlook), που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στις Βρυξέλες.
Η έκθεση περιέχει ανάλυση, σχετικά με το πώς οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν, θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, ενώ παράλληλα εξετάζει συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία του Παρισιού στην καρδιά της αποτελεί μια συμφωνία για την ενέργεια.
Οι αλλαγές στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως επισημαίνεται, ενώ η ανάπτυξη σχετικά με τις εκπομπές CO2 που συνδέονται με την ενέργεια, έμεινε στάσιμη το 2015.
Γενικότερα, σημειώνεται, οι χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την κάλυψη των δεσμεύσεων τους για το κλίμα, όμως ενώ κάτι τέτοιο θα επιβραδύνει την άνοδο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον ενεργειακό χώρο, αυτό δεν θα είναι επαρκές για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τονίζει η έκθεση, είναι το επίκεντρο πολλών από τις δεσμεύσεις του Παρισιού.
Έως το 2040 το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας θα είναι ανταγωνιστικό, χωρίς επιδοτήσεις και τα κόστη προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω.
Τα μεσοσταθμικά κόστη για ηλιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να μειωθούν κατά 40%-70% έως το 2040 και για τα αιολικά έργα στην ξηρά θα «πέσουν» κατά επιπλέον 10%-25%.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι στη συζήτηση σχετικά με τις ΑΠΕ έχει μετατοπιστεί το επίκεντρο στην ενσωμάτωσή τους, μέσω των σχεδιασμών της αγοράς ηλεκτρισμού και την ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, η έκθεση σημειώνει, ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα συστήματα ηλεκτρικών κινητήρων, περιλαμβανομένων συμπιεστών, ανεμιστήρων, αντλιών και ψυγείων, καθώς αυτές οι μηχανές ισοδυναμούν με περισσότερη από την μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται σήμερα.
Η Επισκόπηση του IEA επίσης προβλέπει μια αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 1,3 εκατομμύριο το 2015 -ήδη διπλάσιο νούμερο από τα επίπεδα του 2014- σε 30 εκατομμύρια έως το 2025 και περισσότερα από 150 εκατομμύρια το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης