Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εν κρυπτώ οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ αλλά και της ΔΕΗ - Πως χάνει η ΔΕΠΑ 160 εκατ

Εν κρυπτώ οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ αλλά και της ΔΕΗ - Πως χάνει η ΔΕΠΑ 160 εκατ
Σε περίπου 160 εκατ ευρώ ανέρχεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων που καλείται η ΔΕΠΑ να εκχωρήσει χωρίς αποζημίωση
Στις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, «οδήγησε σε συγκλίσεις σε κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα». 
Ωστόσο, τα ζητήματα της ενέργειας και ειδικά η διχοτόμηση της ΔΕΠΑ και η αποχώρηση της από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, παραμένουν ορθάνοιχτα, με τις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εν κρυπτώ, αφού ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αποφεύγει συστηματικά να παράσχει την παραμικρή πληροφόρηση γύρω από διακυβεύματα μείζονος σημασίας, όπως το ποιο θα είναι το μέλλον της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου και το εάν οι απαιτήσεις των δανειστών γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ετέθη και θέμα πώλησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και όχι μόνο του 17% που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.       

Ο κ.  Σταθάκης που παραμένει στο στενό πυρήνα της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης διατηρώντας το ρόλο που κατείχε ως υπουργός Οικονομίας, εμφανίζεται επικεντρωμένος στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και αποφεύγει να τοποθετηθεί στα ζητήματα της ενέργειας. 
Δηλώνει ότι όλα πάνε καλά, αν και στο τραπέζι βρίσκονται ζητήματα όπως το εάν η ΔΕΠΑ θα αποζημιωθεί και με ποιο τρόπο για την αποχώρηση της από τη δραστηριότητα της λιανικής εμπορίας φυσικού αερίου, όπως και της ΔΕΗ. 
Όπως έχει γράψει το World Energy News το σχέδιο των δανειστών προβλέπει τη διχοτόμηση της ΔΕΠΑ, αλλά και την αποχώρηση της από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, δηλαδή από τις συμμετοχές της στις εταιρίες εμπορίας που θα δημιουργηθούν με τη διχοτόμηση των τριών ΕΠΑ (Αττικής Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης).    
Σύμφωνα με εκτιμήσεις (δεν έχει υπάρξει καμία μελέτη αποτίμησης της αξίας των τριών ΕΠΑ και του μεριδίου της ΔΕΠΑ σε αυτές), η αξία της ΕΠΑ Αττικής ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ ευρώ, ενώ ανάλογη είναι και η αξία των δυο ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης μαζί. 
Εάν λοιπόν η ΔΕΠΑ, που μετέχει με 51% σε κάθε μια από τις τρεις ΕΠΑ εκχωρήσει χωρίς αποζημίωση το μερίδιο της στις εταιρίες εμπορίας φυσικού αερίου που θα δημιουργηθούν μετά τη διχοτόμηση των ΕΠΑ, η απώλεια υπολογίζεται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές, εξετάζεται το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην εμπορία να εκχωρηθεί στη Shell και την Εni, τους μάνατζερ και μετόχους κατά 49% των υφιστάμενων ΕΠΑ, εν είδει αποζημίωσης για το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ.
Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα εκχωρηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΑ και μάλιστα χωρίς αποζημίωση όπως απαιτούν οι δανειστές.
Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί νομικά και πολιτικά, εγείρει ζητήματα ποινικών ευθυνών για τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, αλλά και τους εκπροσώπους των μετόχων της δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού δημοσίου.  
Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ για την έγκριση του διαχωρισμούν της σε δυο εταιρίες οριστεί για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και το σχέδιο προβλέπει ότι θα «σπάσει» σε μια εταιρία holding, τη «νέα ΔΕΠΑ», που θα ασκεί την εμπορία φυσικού αερίου και θα συνάπτει τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας και σε μια εταιρία κατά 100% θυγατρική της «νέας ΔΕΠΑ» που θα αναλάβει το έργο της διανομής. 
Πέραν του ζητήματος του δυσικού αερίου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και το θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, με τον κ. Σταθάκη να δηλώνει ότι ενώ σε όλα τα άλλα ζητήματα υπάρχει πρόοδος, δεν συμβάινει το ίδιο με τα ΝΟΜΕ. 
Σε ερωτήση για την πρωτοβουλία της ΔΕΗ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αλλαγές στα ΝΟΜΕ, ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να ζητούν την προς τα κάτω αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης με βάση τις τιμές των ρύπων και την αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων για το 2017. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης