Ενέργεια

Εξαπλάσιο το κόστος ηλεκτροδότησης στα νησιά εξαιτίας της έλλειψης διασύνδεσεων

Εξαπλάσιο το κόστος ηλεκτροδότησης στα νησιά εξαιτίας της έλλειψης διασύνδεσεων
Εκτιμάται πως μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ οι καταναλωτές έχουν καταβάλει σχεδόν δέκα φορές περισσότερα χρήματα από τη δαπάνη που απαιτείται για το έργο της διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας μέσω καλωδίου
Έως έξι φορές υψηλότερα κοστίζει η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, με το σχετικό κόστος να επωμίζονται τα 6,5 εκατομμύρια των καταναλωτών που πληρώνουν το «μάρμαρο» μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος με τη ρύθμιση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Η ετήσια επιβάρυνση στους καταναλωτές υπολογίζεται από 650 ως 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.  
Οι διοικήσεις της ΔΕΗ για δεκαετίες προτιμούσαν τη χρήση μαζούτ για την παραγωγή με τη λειτουργία θερμικών μονάδων στα νησιά, παραβλέποντας ότι η διασύνδεση των νησιών με καλώδιο από την ηπειρωτική Ελλάδα θα είχε λύσει το πρόβλημα.  
Οι καταναλωτές έχουν πληρώσει πολλαπλάσια το κόστος της διασύνδεσης των νησιών, όταν σε ετήσια βάση χρεώνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω των λογαριασμών.
Πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε το ποσό το ποσό των 360 εκατ. ευρώ ως ανακτήσιμο από τη ΔΕΗ για τις χρεώσεις ΥΚΩ έναντι των 735 εκατ. ευρώ που ζητούσε η επιχείρηση, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως επί της ουσίας, οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ έχουν πληρώσει έως και δέκα φορές την αξία της διασύνδεσης των νησιών που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά

Τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δείχνουν ότι κόστος έφθασε μέχρι τα 380,30 ευρώ η Mwh στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και το μέσο κόστος διαμορφώθηκε στα 240 ευρώ/ Mwh, όταν η Οριακή Τιμή  Συστήματος για την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι περίπου στα 50 ευρώ/Mwh.  
Η παραγωγή ρεύματος των νησιών βασίζεται σε ποσοστό 85,5% από τη θερμική ενέργεια όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Ιουνίου 2017.  
Τα αιολικά πάρκα συμμετείχαν με ποσοστό 9,1% και με 5,5% οι  φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
Η Σάμος εμφανίζεται να συνεισφέρει στην παραγωγή ρεύματος με ποσοστό 20,6% μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ακολουθεί η Κρήτη με 18,75%, η Ρόδος με 15,06%, η Χίος με 13,06%, η Λέσβος με 12,35%, η Πάρος με 11,53%, η Κάρπαθος με 10,41%.
Τη μικρότερη συμμετοχή εμφανίζει η Μύκονος με ποσοστό 1,57%.  
Να σημειωθεί ότι το κόστος ανά Mwh στο νησί των ανέμων διαμορφώθηκε στα 237,77 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.
Το  μεγαλύτερο κόστος εντοπίζεται στα Αντικύθηρα με 380,30 ευρώ, στους  Οθωνούς με 355,91  ευρώ.
Πάντως τα νησιά που διαθέτουν ΑΠΕ παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος.
Στη Σάμο ανέρχεται σε 90,26 ευρώ/Mwh, η Πάρος με  87,18 ευρώ, η Ρόδος με 132,95 ευρώ, η Κρήτη με 149,47 ευρώ.
Η ηλεκτροπαραγωγή από τις θερμικές μονάδες έφθασε τις 318.036 Mwh και οι μονάδες ΑΠΕ έδωσαν 74.617 Mwh τον Ιούνιο του 2017.
Το αντίστοιχο μήνα του 2016 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από θερμικές μονάδες ήταν 474.333 Mwh και από  μονάδες ΑΠΕ 90.057 Mwh. Τέλος να σημειωθεί ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στα νησιά δεν έχει μεταβάλλει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει σταθερή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης