Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επενδύσεις 1,2 δις. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ την πενταετία 2018 – 2022 για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών

Επενδύσεις 1,2 δις. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ την πενταετία 2018 – 2022 για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών
Το 2018 θα ξεκινήσει η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Λέσβο, Λευκάδα και Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η μελέτη - σχεδιασμός της εγκατάστασης των «έξυπνων» για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος
Σε περίπου 1,2 δις. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των επενδύσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης ο ΔΕΔΔΗΕ την πενταετία 2018 - 2022.
Κεντρικό μεταξύ των έργων που προγραμματίζονται είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης.
Ο προϋπολογισμός των πιλοτικών έργων τηλεμέτρησης για την πενταετία 2018 - 2022 ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει η μελέτη και ο σχεδιασμός της εγκατάστασης των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών» για το σύνολο των 7 εκατομμυρίων καταναλωτών χαμηλής και μέσης τάσης, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Παρά τους σχεδιασμούς, πάντως, και παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος τηλεμέτρησης συζητείται εδώ και χρόνια, το έργο καρκινοβατεί.
Σε αυτή τη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του δεύτερου μειοδότη του έργου.

Πιλοτική ανάπτυξη από το 2018

Πάντως στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου για την περίοδο 2018-2022 που έχει εκπονήσει ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται ότι εντός του 2018 θα διατεθούν 18 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του πιλοτικού συστήματος τηλεμέτρησης, ενώ προβλέπεται επίσης ότι το 2018 θα ξεκινήσουν οι μελέτες για το μεγάλο έργο της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών για το σύνολο των συνδέσεων χαμηλής και μέσης τάσης.   
Πρέπει να σημειωθεί ότι στον ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί ήδη Κεντρικό Σύστημα Τηλεμέτρησης, το οποίο περιλαμβάνει 13.000 πελάτες Μέσης Τάσης (25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας) και 74.000 μεγάλους πελάτες Χαμηλής Τάσης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος προβλέπεται να ενταχθούν 170.000 καταναλωτές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους νομούς Ξάνθης, Λέσβου, Λευκάδας και στις Κυκλάδες.  

Οι τεχνολογίες και οι στόχοι του project

Το πιλοτικό έργο περιλαμβάνει την δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία ενός συστήματος Προηγμένων Υποδομών Μέτρησης (Advanced Meter Infrastructure, AMI), καθώς και ένα ξεχωριστό σύστημα Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων (Meter Data Management, MDM).
Επίσης, περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και ένταξη σύγχρονων ηλεκτρονικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας Χαμηλής Τάσης στο AMI/MDM σύστημα.
Οι τεχνολογίες επικοινωνιών που θα δοκιμαστούν στο πιλοτικό έργο είναι οι εξής:
•    H τεχνολογία επικοινωνίας PLC (Power Line Carrier) μέσω των γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και κατάλληλων συγκεντρωτών (concentrators) τοποθετημένων σε κάθε υποσταθμό ΜΤ/ΧΤ.
•    Ασύρματη Τεχνολογία GPRS (General Packet Radio Services) επικοινωνία, περιλαμβανομένων των τεχνολογιών κινητής 2G/3G.
Κύριοι στόχοι του πιλοτικού έργου είναι:
•    Η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με την ανταπόκριση των καταναλωτών στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση της ζήτησης αιχμής, με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.
•    Η δοκιμή των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων αυτόματης συλλογής και διαχείρισης μετρήσεων.
•    Η αξιολόγηση των διαδικασιών προστασίας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων σε περιπτώσεις εκτεταμένης εφαρμογής της συλλογής μετρητικών δεδομένων.
•    Η ανάδειξη τεχνικών προκλήσεων στις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία για το βέλτιστο σχεδιασμό της πανελλαδικής εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
•    Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου πριν και μετά την υλοποίηση του, καθώς και εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους.
Το έργο προβλέπεται όταν ξεκινήσει να αναπτυχθεί σε δυο φάσης διάρκειας 9 μηνών η πρώτη και 15 μηνών η δεύτερη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης