Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ικανοποίηση από την παρουσία ισχυρών σχημάτων στη "μάχη" διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ – Το προφίλ του καθενός

Ικανοποίηση από την παρουσία ισχυρών σχημάτων στη
Σε κάθε περίπτωση το τίμημα που θα προσφέρουν οι κοινοπραξίες και οι εταιρίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα κρίνει την επιτυχία της όλης διαδικασίας
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας τροφοδότησε η συμμετοχή έξι επενδυτικών σχημάτων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζουν ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι εκδηλώθηκε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο μάλιστα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε εκδηλωθεί στο διαγωνισμό του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνο το διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις εταιρίες δηλαδή η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ρωσική Sintez και η αζέρικη Socar η οποία τελικώς ήταν και η μόνη που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Εξάλλου ικανοποίηση εκφράζεται και για το γεγονός ότι από το σύνολο των επτά εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είτε μόνες είτε σε κοινοπραξία οι πέντε είναι ευρωπαϊκές καλύπτοντας έτσι τον όρο του διαγωνισμού που προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύου φυσικού αερίου.
Πάντως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς το επόμενο διάστημα οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ελέγξουν κατά πόσο οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τους όρους τυου διαγωνισμού και εν συνεχεία να εισηγηθούν στο Ταμείο την λίστα των ενδιαφερομένων που θα περάσει στη δεύτερη φάση.
Έτσι το επόμενο κρίσιμο χρονικό σημείο τοποθετείται περί τα τέλη Αυγούστου όταν το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει τη λίστα των υποψηφίων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room με τα πλήρη στοιχεία του οικονομικού και νομικού status του ΔΕΣΦΑ.
Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να διαρκέσει 12 εβδομάδες και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά την απόκτηση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ το οποίο ανήκει κατά 31% στο ΤΑΙΠΕΔ και 35% στα ΕΛΠΕ.

Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες

Στην όλη υπόθεση δυο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες κατ’ αρχήν το τίμημα καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός και τα 400 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Socar αποτελούν μέτρο σύγκρισης ενώ έχουν τεθεί εμμέσως πλην σαφώς ως το κατώτατο όριο τιμήματος που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα ΕΛΠΕ.
Ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας είναι όρος τους διαγωνισμού που προβλέπει ο επενδυτής να είναι ευρωπαϊκή εταιρία με πιστοποιημένη  ως προς τη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου.
Το βέβαιο είναι ότι η κοινοπραξία της ιταλικής Snam S.p.A. της ισπανικής Enagás Internacional S.L.U., της βελγικής Fluxys S.A. και της ολλανδικής  N.V. Nederlandse Gasunie πληρούν το συγκεκριμένο όρο.
Μάλιστα οι τρεις από αυτές μετέχουν στην κοινοπραξία που ελέγχει τον αγωγό Transadriatic Pipeline (TAP), ενώ οι Ολλανδοί της Gasunie φαίνεται ότι βλέπουν την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ σαν την πύλη εισόδου στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, μία αγορά, στην οποία και οι Ιταλοί θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ρουμανική Transgas S.A. κατέβηκε τελικώς στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRTgaz S.A. εξασφαλίζοντας έτσι ότι τηρούνται οι όροι του διαγωνισμού.
Η Regasificadora del Noroeste S.A. με έδρα την ισπανική Γαλικία δραστηριοποιείται κυρίως στην εισαγωγή LNG αλλά έχει και τη διαχείριση αγωγού και είναι πιστοποιημένη για τη δραστηριότητα αυτή από την ΕΕ.    
Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι fund το οποίο ωστόσο ελέγχει εταιρίες που είναι ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου.
Ερωτηματικά υπάρχουν για το ελληνοαμερικανικό σχήμα Integrated Utility Services Inc. (INTUS) το οποίο ανήκει στους κ.κ. Αγγέλου και Αγουρίδη. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε ζητήσει την παράταση της  προθεσμίας  εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρχικά έληγε στις 24 Ιουλίου), δύσκολα όμως θα μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια συμμετοχής.
Αντιστοίχως και η Powerglobe LLC που είναι εταιρία συμβούλων με έδρα το Κατάρ θα είναι δύσκολο να καλύψει τους όρους του διαγωνισμού.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το πέρασμα των ενδιαφερομένων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα γίνει με κάποια ελαστικότητα δηλαδή δεν θα απαιτηθεί το να έχουν πιστοποίηση ως TSO από την ΕΕ και τούτο προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός και βεβαίως να προσφερθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα.
Σημειώνεται τέλος ότι οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ που θα χειριστούν την όλη υπόθεση είναι η Alantra, η Alpha Bank A.E., η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και η Clifford Chance LLP.

Το προφίλ των διεκδικητών

Οι διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ έχουν σημαντική εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου, γεγονός που μαρτυρούν και τα «βιογραφικά» τους.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην κοινοπραξία των Snam S.p.A. (επικεφαλής), Enagás International S.L.U., FLUXYS S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie:
•    Η Snam S.p.A. δραστηριοποιείται στην Ιταλία, μέσω των τριών 100% θυγατρικών της (Snam Rete Gas S.p.A., Stogit S.p.A., και GNL Italia S.p.A), με παρουσία στη διανομή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.
•    Η Enagás Internacional, S.L.U. είναι 100% θυγατρική της ισπανικής Enagás S.A., με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση υποδομών φυσικού αερίου.
•    Η Fluxys S.A. έχει έδρα το Βέλγιο και δραστηριοποιείται στις υποδομές και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
•    Η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται διάφορες σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η εταιρία Regasificadora del Noroeste S.A. εδρεύει στην ισπανική πόλη Mugardos και είναι μέλος του ENTSO-G, με δραστηριότητα στη διανομή και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου. Μεταφέρει φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ισπανία, διαχειριζόμενη δίκτυο αγωγών μήκους 130 χλμ, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό LNG στο Mugardos LNG.

Η Integrated Utility Services Inc. είναι αμερικανική εταιρεία που παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε δίκτυα οπτικών ινών, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα φυσικού αερίου και άλλες υποδομές.

Σε σχέση με την κοινοπραξία των Transgaz S.A. (επικεφαλής) και GRTgaz S.A.:
•    Η ρουμανική Transgaz S.A. είναι ο διαχειριστής του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και διαχειρίζεται δίκτυο αγωγών μήκους 13000 χλμ. Το δίκτυό της διασυνδέεται με το βουλγαρικό, το ουγγρικό, το μολδαβικό, το ουκρανικό και της ΠΓΔΜ.
•    Η  γαλλική GRTgaz είναι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής φυσικού αερίου και διαχειρίζεται δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 32456 χλμ., καθώς και 28 σταθμούς συμπίεσης για ναυτιλιακό LNG.

Η εταιρία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι 100% θυγατρική της Macquarie Group Limited, που διαχειρίζεται ένα μεγάλο προτφόλιο επενδύσεων σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Μέσω των funds της, η Macquarie έχει τον έλεγχο της Societa Gasdotti Italia (SGI), ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream A.S. και Open Grid Europe GmbH.

Τέλος, η Powerglobe LLC εδρεύει στο Κατάρ και έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά και ειδικά στο φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης