Ενέργεια

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Να ενταχθούν οι ενεργειακές επενδύσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Να ενταχθούν οι ενεργειακές επενδύσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο
Αναγκαία η ένταξη των ενεργειακών επενδύσεωνστον νέο αναπτυξιακό νόμο, ειδικά μετά τους νέους όρους πληρωμής της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Την υπαγωγή στο νέο αναπτυξιακό νόμο επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και ειδικά των μικρών υδροηλεκτρικών, ή μικρών μονάδων συμπαραγωγής, ζητεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.  
Συγκεκριμένα η ΚΕΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομίας για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στα πρώτα τέσσερα καθεστώτα στήριξης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 που θα προκηρυχθούν εντός του Οκτωβρίου υπογραμμίζει  ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων του ενεργειακού τομέα ειδικά μετά την ψήφιση του Ν. 4414/2016 (νέος νόμος για τις ΑΠΕ) ο οποίος θέτει νέους όρους στην τιμολογιακή πολιτική των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Παράλληλα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων καυτηριάζει τη σωρεία δικαιολογητικών που απαιτείται για την υποβολή επενδυτικής πρότασης, και ζητεί επίσης την επέκταση του χρόνου υποβολής, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017, έναντι της 30ης Νοεμβρίου που προβλέπεται σήμερα, για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ». 
Τέλος η ΚΕΕ χαρακτηρίζει ως «αδιανόητη» την πρόβλεψη προσκόμισης από τους επενδυτές τραπεζικού εγγράφου για την χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου μέσω δανείου, καθώς η τραπεζική αγορά είναι επί της ουσίας είναι κλειστή.
Μάλιστα σημειώνει ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβλέψει το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναδρομικά στον Νόμο 4399/2016 προβλέπει πως καταργείται η συγκεκριμένη απαίτηση για τα έργα που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο. Έτσι υπάρχει το οξύμωρο να απαιτείται τραπεζικό έγγραφο για όσους επενδύσουν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου ενώ προγενέστερα έχει αναγνωριστεί η αδυναμία προσκόμισης σχετικών εγγράφων για επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον προηγούμενο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης