Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Morozov: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικός εταίρος της Ρωσίας στη μεταφορά ενεργειακών πόρων

Morozov: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικός εταίρος της Ρωσίας στη μεταφορά ενεργειακών πόρων
«Οι Αμερικάνοι ασκούν έντονες πιέσεις στην ΕΕ επιχειρώντας να της επιβάλουν το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο που είναι πιο ακριβό» δήλωσε ο Ρώσος γερουσιαστής.
Η Ελλάδα έχει τη μοναδική δυνατότητα να γίνει βασικός εταίρος της Ρωσίας στη μεταφορά ενεργειακών πηγών στον Νότο, όπως η Γερμανία στον Βορρά.
Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρώσος γερουσιαστής και εμπειρογνώμων στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Igor Morozov, ο οποίος εκπροσωπεί ως γερουσιαστής στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την περιφέρεια του Ριαζάν.
Η συνέντευξη δόθηκε δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου από το αμερικανικό Κογκρέσο, που επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
«Η Ρωσία εδώ και αρκετές δεκαετίες προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο καλύπτοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πιο φθηνό από το υγροποιημένο και οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε περαιτέρω δαπάνες ώστε να φτάσει το αέριο στον καταναλωτή.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι Αμερικάνοι ασκούν έντονες πιέσεις στην ΕΕ επιχειρώντας να της επιβάλουν το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο που είναι πιο ακριβό.
Αντιλαμβανόμαστε ότι και η Ελλάδα δέχεται ανάλογες πιέσεις» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού όπου θα αποθηκεύεται το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα είναι ασύμφορη για την αδύναμη ελληνική οικονομία.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι διεξάγεται ένας πληροφοριακός πόλεμος ενάντια στην Gazprom, ενάντια στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.
Ο Turkish Stream θα έχει δυο γραμμές, η μια θα καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, ενώ η άλλη θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα.
Υπό αυτή την έννοια η χώρα σας μπορεί να μετατραπεί σε έναν μεγάλο διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο» δήλωσε ο Ρώσος γερουσιαστής.

Το δίλημμα της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ ο Morozov εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα: Ή θα ενισχύσει την οικονομία της ώστε να γίνει πιο αυτόνομη στις αποφάσεις της από τις Βρυξέλλες, ή θα τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο εκείνων που σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της αν η οικονομία της δεν προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες, δεν κάνει δηλαδή αυτό που επιδιώκουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες γύρω της» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης