Ενέργεια

Μέχρι και 25% η μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας

Μέχρι και 25% η μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας
Σημαντικό θα είναι το κόστος  μείωσης της τιμής της καθαρής ενέργειας σε ετήσια βάση
Η μεγάλη στροφή παγκοσμίως προς την ηλιακή ενέργεια την καθιστά φθηνότερη χρόνο με το χρόνο
Η αιολική και ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των νέων εγκαταστάσεων στους τομείς της ενέργειας το 2015
Φθηνότερη θα είναι στο άμεσο μέλλον η ηλιακή ενέργεια, καθώς η τιμή της καθαρής, ανανεώσιμης πηγής ενέργειας μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο έως και 25% παγκοσμίως.
Ενδεικτικές είναι δύο πρόσφατες προσφορές κατασκευής ηλιακών έργων στην Κίνα και το Αμπού Ντάμπι.
Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου κατατέθηκε μια προσφορά 0,46 δολαρίων ανά βατ για την κατασκευή έργου ηλιακής ενέργειας 500 μεγαβάτ στην Κίνα, και στις 19 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε χαμηλή προσφορά-ρεκόρ ύψους 0,023 δολαρίων ανά κιλοβατώρα για έργο 1,2 γιγαβάτ στο Άμπου Ντάμπι.
Η Κίνα και το Αμπού Ντάμπι δεν είναι τα μόνα μέρη στον κόσμο όπου σημειώνονται δραματικές μειώσεις στο κόστος της ηλιακής ενέργειας. Εξάλλου, ένα έργο ισχύος 100 μεγαβάτ στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένει έγκριση για την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας με κόστος 0,04 δολάρια ανά κιλοβατώρα.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί ποτέ για φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ, κατά πολύ χαμηλότερη από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα, φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια.
Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το κόστος των διάφορων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας έχει μειωθεί από 41% έως 94% κατά τα τελευταία επτά χρόνια.
Η έκθεση εξέτασε την αιολική και ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες και φωτισμό LED, και ανακάλυψε ότι όλες οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας παρουσίασαν δραματική μείωση τιμών από το 2008 έως το 2015.
Η αιολική και ηλιακή ενέργεια μάλιστα αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των νέων εγκαταστάσεων στους τομείς της ενέργειας το 2015

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης