Ενέργεια

Υψηλή ζήτηση στις δημοπρασίες αερίου – Η τιμή έφθασε στα 20,8 δολάρια ανά MWh

Υψηλή ζήτηση στις δημοπρασίες αερίου – Η τιμή έφθασε στα 20,8 δολάρια ανά MWh
Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι τιμές έως τα 20,8 δολάρια ανά MWh, αλλά και η διάθεση του συνόλου των ποσοτήτων
Εξαιρετικά υψηλό ήταν το ενδιαφέρον που προσέλκυσε η δημοπρασία φυσικού αερίου, την οποία διενήργησε η ΔΕΠΑ με τιμή εκκίνησης τα 19,7 δολάρια ανά MWh.
Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι τιμές έως τα 20,8 δολάρια ανά MWh, αλλά και η διάθεση του συνόλου των ποσοτήτων που αντιστοιχούν στο 16% του ετήσιων ποσοτήτων αερίου, που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από το εξωτερικό.
Έτσι, διατέθηκαν συνολικά 3.884.868,824 MWh και η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, ώστε ειδικά στη β΄ φάση της δημοπρασίας οι «παίκτες» να «χτυπήσουν» τις ποσότητες και η τιμή να ανέβει κατά 1,1 δολάριο ανά MWh σε σχέση με την τιμή εκκίνησης.
Αναλυτικότερα, στην α΄ φάση της δημοπρασίας που διατέθηκαν 2.428.034,015 MWh και απευθυνόταν σε κατόχους άδειας προμήθειας και σε επιλέγοντες πελάτες (σ.σ. μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές), η τιμή αυξήθηκε κατά 0,5 δολάρια ανά MWh και διαμορφώθηκε στα 20,2 δολάρια ανά MWh.
Σημειώνεται ότι τα «χτυπήματα» γίνονται ανά 0,1 δολάριο η MWh.
Στη β΄ φάση της δημοπρασίας, όπου οι ποσότητες απευθύνονται μόνο σε προμηθευτές αερίου, διατέθηκε 1.456.825,809 MWh και όπως αναφέρεται παραπάνω, η τιμή αυξήθηκε κατά 1,1 δολάρια η MWh και διαμορφώθηκε στα 20,8 δολάρια ανά MWh.
Η ΔΕΠΑ δεν έχει ανακοινώσει ποιες εταιρείες συμμετείχαν και το ύψος των ποσοτήτων που πήραν.
Εκτιμάται πάντως, ότι στη δημοπρασία συμμετείχαν η M&M Gas συμφερόντων Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη, η Ήρων του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Coral του Ομίλου Motor Oil, η Cedalion της Χαλυβουργίας Ελλάδος, η τρεις ΕΠΑ και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι εταιρείες του Ομίλου Βιοχάλκο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης