Ενέργεια

Στα 19,7 δολ/MWh η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ

Στα 19,7 δολ/MWh η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ
Το μεσημέρι η πρώτη δημοπρασία φυσικού αερίου με το νέο καθεστώς των αυξημένων ποσοτήτων - Παλαιοί και νέοι "παίκτες" παίρνουν θέσεις στην αγορά   
Με τιμή εκκίνησης τα 19,7 δολ/MWh, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι (Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016) από τη ΔΕΠΑ, η πρώτη δημοπρασία φυσικού αερίου με βάση το νέο καθεστώς των αυξημένων, προς δημοπράτηση  ποσοτήτων. 
Η δημοπρασία θα γίνει σε δυο φάσεις διάρκειας 30 λεπτών η κάθε μια, θα αφορά ποσότητες αερίου για το 2017 και στην πρώτη φάση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής προμηθευτές αερίου, αλλά και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, ενώ η δεύτερη φάση θα απευθύνεται μόνο σε προμηθευτές.       
Η συνολική ποσότητα αερίου που θα δημοπρατήσει η ΔΕΠΑ ανέρχεται σε 3.884.868,824 MWh και θα διατεθεί ως εξής: 
Στην πρώτη φάση 2.428.043,015 MWh, σε 50.000 μερίδια των 48,561 MWh το καθένα, με ενδεικτική τιμή εκκίνησης 954,60 δολ/μερίδιο ή 19,7 δολ/MWh. 
H δημοπρασία, θα διεξαχθεί από τις 12 μ. ως τις 12.30 μ.μ. απευθύνεται σε κατόχους άδειας προμήθειας αερίου και σε επιλέγοντες πελάτες. Κάθε συμμετέχων μπορεί να διεκδικήσει από 1 ως 10.000 μερίδια και αν υπάρξουν αδιάθετες ποσότητες αυτές θα κατανεμηθούν στους δικαιούχους, με βάση τους όρους της διακήρυξης.
Μία ώρα αργότερα, από τις 13.30 ως τις 14.00 θα διενεργηθεί η δεύτερη φάση της δημοπρασίας για ποσότητα 1.456.825,809 MWh. H δημοπρασία αυτή απευθύνεται μόνον σε προμηθευτές αερίου και αφορά στη διάθεση 50.000 μεριδίων των 29,137 MWh το καθένα. Κάθε συμμετέχων θα μπορεί να αγοράσει από 1 ως 50.000 μερίδια και αν μείνει αδιάθετη ποσότητα αυτή θα επιμεριστεί αναλογικά  στις τριμηνιαίες δημοπρασίες που θα διεξαχθούν εντός του 2017.

Ανοίγει ο ανταγωνισμός στην αγορά αερίου 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη που διενεργείται με βάση το νέο καθεστώς το οποίο διαμορφώθηκε υπό την πίεση των δανειστών για το άνοιγμα της αγοράς και με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επιβάλλει στη ΔΕΠΑ να διαθέσει για το 2017 το 16% των συνολικών ποσοτήτων αερίου που η ίδια προμηθεύεται από το εξωτερικό και σταδιακά να αυξήσει τις προς διάθεση ποσότητες στο 20% έως το 2020. 
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η ΔΕΠΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις από ιδιώτες προμηθευτές αερίου οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλη κινητικότητα στην αγορά. 
Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις της Προμηθέας Gaz (όμιλος Κοπελούζου –Gazprom) η οποία έχει ήδη προμηθεύσει ποσότητες αερίου για το 2016 σε μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς όπως ο Ήρωνας και η Elpedison, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με ηλεκτροπαραγωγούς όσο και με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, για τη σύναψη νέων συμβολαίων που θα αφορούν το 2017. 
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛΒΑΛ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Προμηθέας Gaz  για την αγορά του ήμισυ των ποσοτήτων που καταναλώνει σε ετήσια βάση (750.000 MWh). 

Είσοδος και νέων "παικτών"

 
Στη δημοπρασία αναμένεται να λάβουν μέρος "παίκτες" που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στην αγορά αερίου όπως η Μ+Μ (όμιλοι Μυτιληναίου- Βαρδινογιάννη), η Ήρων (Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και η Cedalion (της Χαλυβουργίας Ελλάδος), αλλά και νέοι παίκτες όπως η εταιρία Coral, θυγατρική της Μότορ Όιλ που πρόσφατα έλαβε άδεια προμήθειας αερίου από τη ΡΑΕ. 
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι από την εξέλιξη της δημοπρασίας θα φανεί ποιοι προμηθευτές σχεδιάζουν να παίξουν δυναμικά στην αγορά το 2017, καθώς και ποιοι και πόσοι μεγάλοι καταναλωτές αερίου έχουν ήδη κλείσει, ή διαπραγματεύονται την αγορά ποσοτήτων αερίου από τρίτους προμηθευτές. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης