Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός της ντιρεκτίβας για την μείωση μεριδίων επιδιώκουν να θέσουν την Υψηλή Τάση ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας

Εκτός της ντιρεκτίβας για την μείωση μεριδίων επιδιώκουν να θέσουν την Υψηλή Τάση  ΔΕΗ και  υπουργείο Ενέργειας
Το σχετικό αίτημα πρόκειται να τεθεί στους θεσμούς το αμέσως προσεχές διάστημα
Το αίτημα της ΔΕΗ για εξαίρεση της Υψηλής Τάσης από τα μερίδια που θα πρέπει να χάσει στη λιανική αγορά φέρεται να υιοθετεί η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ότι ο στόχος για μείωση του μεριδίου από το 85,53% σήμερα στο 75,24% στο τέλος του έτους δεν επιτυγχάνεται.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι το αίτημα θα τεθεί στους θεσμούς με το ισχυρό επιχείρημα ότι μετά από τρεις (συμπεριλαμβανομένης της αυριανής) δημοπρασίες δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένας πελάτης της ΔΕΗ από την Υψηλή Τάση κι αυτό γιατί οι ιδιώτες προμηθευτές δεν διεκδικούν πελατολόγιο από τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Η κυβέρνηση φέρεται, επίσης, να επαναδιαπραγματεύεται μετά από σχετική εισήγηση της ΡΑΕ την επιβολή πλαφόν 20% στις εξαγωγές ρεύματος από τις ποσότητες που αγοράζουν οι ιδιώτες επενδυτές μέσω των δημοπρασιών, κάτι που είχε αρχικά απορριφθεί.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το World Energy News, το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς σε αυτή την περίπτωση είναι η διαπίστωση βάσει συγκεκριμένων στοιχείων ότι υπήρξαν προμηθευτές που στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες διέθεσαν σε εξαγωγές πάνω από το 80% των ποσοτήτων που αγόρασαν, πρακτική που αντιστρέφεται το βασικό στόχο των δημοπρασιών που είναι η μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά.
Η εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% στο τέλος του έτους είναι ανέφικτος είναι κοινή στους εμπλεκόμενους στην αγορά, καθώς το αντίθετο προϋποθέτει την μετακίνηση από τη ΔΕΗ ενός ποσοστού 10% με τα δεδομένα να μην συνηγορούν υπέρ μιας μετακίνησης ενός τόσο μεγάλου ποσοστού μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.  

Σταθερά τα μερίδια αγοράς των ιδιωτών παρόχων ρεύματος τον Ιούνιο

Ο ανταγωνισμός τον Ιούνιο σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνει να έχει ανακόψει τη δυναμική του με τα ποσοστά των ιδιωτών παρόχων να παραμένουν στα επίπεδα του 14,47% που συγκέντρωσαν τον Μάιο.
Σημάδια κόπωσης εμφανίζει ο ανταγωνισμός και στο πιο δυναμικό κομμάτι της αγοράς, αυτό της μέσης τάσης, όπου οι ιδιώτες έχουν αποσπάσει από τη ΔΕΗ μερίδιο πάνω από 30% και έχουν επιδοθεί σε ένα μεταξύ τους πόλεμο προσφορών και εκπτώσεων, τα περιθώρια του οποίου πλέον έχουν στενέψει.
Στοχευμένα απευθύνονται οι ιδιώτες πάροχοι και στους πελάτες χαμηλής τάσης προκειμένου να αποφύγουν κακοπληρωτές, ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μετακίνηση αυτής της κατηγορίας πελατών «πλαφονάρει» στο σημείο που οι καταναλωτές νιώθουν ασφάλεια από τη χαλαρή πολιτική της ΔΕΗ στο θέμα των διακοπών ρεύματος για την μη έγκαιρη εξόφληση του λογαριασμού.
Η αυριανή δημοπρασία στην χαμηλή τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι των 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα των δύο προηγούμενων αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στους ιδιώτες παρόχους να διασφαλίσουν ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που αγοράζουν στην χονδρική αγορά και να βελτιώσουν την έκθεσή τους, καθώς έχουν προσφέρει τιμολόγια με μεγάλες εκπτώσεις κυρίως στη μέση τάση αλλά και να ενισχύσουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκιά τους.
Εξ’ αυτού του λόγου και η αγορά αναμένει «χτυπήματα» στην δημοπρασία και διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος αρκετά υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης. 
Ένταση του ανταγωνισμού αναμένεται στην δημοπρασία του Δεκεμβρίου όπου θα διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες και συγκεκριμένα 200 MWh/h έναντι των αυριανών 145 MWh/h.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης