Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τέλη Ιουλίου και μετά οι όποιες αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Τέλη Ιουλίου και μετά οι όποιες αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Oι σχετικές εισηγήσεις της ΡΑΕ βρίσκονται σε τελικό στάδιο και θα παραδοθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αναδρομικά από τα μέσα του έτους φαίνεται ότι θα ισχύσουν οι όποιες αλλαγές προκύψουν στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της αναθεώρησης που κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και στους όρους υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές εισηγήσεις της ΡΑΕ -οι υπηρεσίες της οποίας εργάζονται πυρετωδώς του τελευταίους μήνες- βρίσκονται σε τελικό στάδιο και θα παραδοθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Μάλιστα, το όλο θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις πρόσφατες συνεδριάσεις της ολομέλειας της ΡΑΕ.
Πάντως, με δεδομένο ότι για τις αλλαγές θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πλέον πάμε για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας περί τα τέλη Ιουλίου ίσως και αργότερα.
Σε ότι αφορά τα ΥΚΩ, όπως ήδη έχει γράψει το World Energy News, οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για ανάκτηση ποσού ύψους 735 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2012-2015 «κουρεύονται» από τη ΡΑΕ κατά τουλάχιστον 300-350 εκατομμύρια ευρώ και πλέον η Αρχή θα πρέπει να προτείνει προς θα κατανεμηθούν τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ που αναγνωρίζει στη ΔΕΗ, στους λογαριασμούς του ρεύματος τα επόμενα έτη έως και το 2020.    
Μαζί με τη μείωση του ποσού που θα ανακτήσει η ΔΕΗ, θα αλλάξει και ο τρόπος χρέωσης των καταναλωτών, ώστε να  μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι αυξάνουν την κατανάλωσή τους από κάποια επίπεδα  και πάνω.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εξομάλυνση της κλιμάκωσης της αύξησης.
Παράλληλα η ΡΑΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα κριτήρια και τις προδιαγραφές για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και σχεδιάζει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να απολαμβάνουν το χαμηλό τιμολόγιο αλλά μια την ασυλία ως προς τις αποκοπές ρεύματος οι πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Θα υπάρχουν δηλαδή εισοδηματικά όρια με ανάλογες εκπτώσεις, αλλά επιπλέον στις χαμηλότερες θα υπάρχει προστασία από τη διακοπή ηλεκτροδότησης, απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ, ενώ όσο θα ανεβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα περιορίζονται οι ελαφρύνσεις και τα προνόμια.
Όλες αυτές οι αλλαγές αλλά κυρίως τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται ότι θα αναγνωρίσει η ΡΑΕ ως ανακτήσιμο ποσό για τις ΥΚΩ, θα οδηγήσουν σε αλλαγές των τιμών του ρεύματος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές και σε αυξήσεις για κάποιες κατηγορίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης