Ενέργεια

RBC Capital: Γιατί ένα νέο ράλι του πετρελαίου το 2017 είναι ο φόβος της Σαουδικής Αραβίας;

tags :
RBC Capital: Γιατί ένα νέο ράλι του πετρελαίου το 2017 είναι ο φόβος της Σαουδικής Αραβίας;
Η Aramco αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια και με βάση την επικείμενη δημόσια προσφορά μετόχων το 2018, καθώς το 5% έχει σκοπό την προσέλκυση 100 δισ. δολαρίων   
Μετά από δύο εβδομάδες το αργό πετρέλαιο κατάφερε να επιστρέψει πάνω από τα 46 δολάρια ανά βαρέλι, κλείνοντας σήμερα στα 46,08 δολάρια. Αυτό που φαντάζει ως τα πρώτα βήματα μιας ανάκαμψης για το "μαύρο χρυσό', ωστόσο (εν μέσω συνθηκών αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής, μάλιστα) μοιάζει να είναι για τη Σαουδική Αραβία ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της για το 2017.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση της RBC Capital, η Σαουδική Αραβία ίσως και να μην είναι τόσο απογοητευμένη όσο θα περίμενε κανείς από την αδυναμία της αγοράς πετρελαίου.
Οι Σαουδάραβες παίζουν μεγαλύτερα παιχνίδια, εξάλλου.
Τα βασικά στοιχεία του φιλόδοξου εγχλωριου προγράμματος Vision 2030 για τη σταδιακή απομάκρυνση της οικονομίας από το πετρέλαιο, προγραμματίζονται για το 2018.
Εντός αυτών είναι και η εισαγωγής της κρατικής Saudi Arabian Oil Co, γνωστής ως Saudi Aramco, στο χρηματιστήριο, που θα μπορούσε να ενισχύσει την αξία της στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
"Έτσι εξηγείται η ψυχραιμία των Σαουδαράβων για τη διάσωση των τιμών του πετρελαίου φέτος το καλοκαίρι", επισημαίνει η RBC.
Στην πραγματικότητα, οι Σαουδάραβες είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα σενάριο στο οποίο ένα ράλι του πετρελαίου φέτος θα ενίσχυετ την παραγωγή από τις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειώθεί ότι η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 15% φέτος, ενώ το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχασε το 14,6% της αξίας του.
Και τα δύο, πάντως, ενισχύθηκαν περισσότερο από 3% αυτή την εβδομάδα, εν μέρει από την απότομη πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.
Σχετικά με την Aramco, η IPO (η αρχική δημόσια προσφορά μετοχών) της θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ο αγώνας διεκδίκησης έχει ξεκινήσει μεταξύ των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, με τους «παίχτες» να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Τόκιο.
Η Aramco αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια και με βάση την επικείμενη δημόσια προσφορά μετόχων το 2018, καθώς το 5% έχει σκοπό την προσέλκυση 100 δισ. δολαρίων.


Πηγή:www.bankingnews.gr
 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης