Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ θα δημοπρατεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας προς τους ιδιώτες μετά την παρέμβαση των θεσμών

Η ΔΕΗ θα δημοπρατεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας προς τους ιδιώτες μετά την παρέμβαση των θεσμών
Κερδίζει έδαφος η αύξηση των ποσοτήτων ενέργειας προς δημοπράτηση στους ιδιώτες από την ΔΕΗ.
Σημαντική αύξηση για τις ποσότητες ενέργειας που θα διατεθούν στους ιδιώτες από την ΔΕΗ στις δημοπρασίες αναμένεται μετά τις επαφές με τους θεσμούς.
Σε υψηλότερα επίπεδα απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί θα ανέλθει η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλήσει η ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές κατά την πρώτη δημοπρασία που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, ο ΛΑΓΗΕ υπέβαλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δύο εναλλακτικά σενάρια:
Στο πρώτο, που λαμβάνει υπόψη τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος ως και τον Σεπτέμβριο (διαμορφώθηκε στο 88,07%), προτείνει η ποσότητα που θα διατεθεί να ανέλθει σε 48 MWh/ώρα (πάντα σε ετήσια βάση) και ο όγκος σε 418.759,5514 MWh.
Στο δεύτερο σενάριο, που δεν λαμβάνεται υπόψη η μείωση του ποσοστού κατά την προαναφερόμενη περίοδο, τότε προτείνεται η ποσότητα να ανέλθει σε 460 MWh/ώρα (σε δύο ξεχωριστά προϊόντα από 200 και 260 MWh αντίστοιχα) και ο όγκος σε 4.036.235,84 MWh.
Οι προτάσεις του ΛΑΓΗΕ έχουν τεθεί από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη πρόταση προέκυψε έπειτα από τις πιέσεις που άσκησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών προς τη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα ο ΛΑΓΗΕ να υπολογίσει τις ποσότητες που θα διατεθούν και με αυτό το σενάριο, το οποίο θεωρείται μάλιστα το επικρατέστερο να υιοθετηθεί.
Οι 460 MWh/ώρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με αυτήν που θεωρείτο ότι τελικά θα διαμορφωθεί το ύψος της πρώτης δημοπρασίας, δηλαδή τις 350 MWh/ώρα (σε δύο ξεχωριστά προϊόντα 150 και 200 MWh αντίστοιχα).

Επιφυλάξεις στην αγορά

Όπως είναι προφανές, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν να αυξηθούν οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλήσει η ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς.
Σημειώνεται επίσης ότι αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στον -μνημονιακό- στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 8% ως το τέλος του 2016, σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2015 (95% περίπου).
Πάντως, στην αγορά επικρατούν έντονες επιφυλάξεις για το αν τελικά απορροφηθεί αυτή η ποσότητα στη δημοπρασία του Οκτωβρίου, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τις μεγάλες βιομηχανίες να συμμετάσχουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, εκτιμώντας ότι η τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ/MWh) είναι υψηλή και ότι στις δημοπρασίες του 2017 θα υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2017, οι προς δημοπράτηση ποσότητες θα ανέλθουν σε 676 MWh/ώρα.
Επιπλέον, αν προσθέσουμε και τις 460 MWh της πρώτης δημοπρασίας, τότε προκύπτει ότι υπερβαίνουν το επίπεδο που απαιτείται στο πλαίσιο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 20% ως το τέλος του 2017.
Είναι προφανές ότι το δεύτερο σενάριο αυξάνει σημαντικά τις ποσότητες της δημοπρασίας προς τους ιδιώτες στοιχείο που ανεβάζει τους ρυθμούς για την διαδικασία που είναι σημαντική για την απελευθέρωση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης