Ενέργεια

Ενέργεια και μεταφορές στο επίκεντρο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας

Ενέργεια και μεταφορές στο επίκεντρο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών-μεταφορών, του τουρισμού, της οικονομίας-επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα συνεδριάσει αύριο (13/7) το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ την ίδια ώρα θα υπάρξουν παράλληλα συναντήσεις υπουργών από τις δύο χώρες και στη συνέχεια η συνεδρίαση της ολομέλειας.
Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών-μεταφορών, του τουρισμού, της οικονομίας-επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.
Θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των δυτικών Βαλκανίων, οι περιφερειακές εξελίξεις, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την Αθήνα ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.
Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς που είναι στην ημερήσια διάταξη και αναφέρθηκε ενδεικτικά η συνεργασία στη διαμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου.
Όπως αναφέρθηκε, το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να αυξηθούν.
Η Σερβία προσβλέπει ιδιαίτερα στη στήριξη και βοήθεια της Ελλάδας στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας αναμένεται να υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες.
Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνάντησης Κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Επίσης, θέματα μεταφορών και ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, λόγω και της στρατηγικής της θέσης, τα λιμάνια που διαθέτει και τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας Ιβαήλο Μοσκόφσκι και συζήτησαν για τη συνεργασία στο επίπεδο των συνδυασμένων μεταφορών, όπως είναι η σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Μπουργκάς και της Βάρνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης