Ενέργεια

Υπάρχει σχέδιο για το μέλλον της ΔΕΗ; - Τα αδιέξοδα και ο κίνδυνος κατάρρευσης

Υπάρχει σχέδιο για το μέλλον της ΔΕΗ; - Τα αδιέξοδα και ο κίνδυνος κατάρρευσης
Ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας βρίσκεται προ των πυλών.
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ΔΕΗ με τα ερωτηματικά για το μέλλον της να εντείνονται και το σχεδιασμό για την επίλυση των προβλημάτων να παραμένει θολός. 
Ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας βρίσκεται προ των πυλών δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομική  ισορροπία της ίδιας της χώρας, καθώς όπως έχει πει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, οι χώρες ενίοτε χρεοκοπούν όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από την ενέργεια. 

Ζοφερή εικόνα 

Η εικόνα της ΔΕΗ είναι ζοφερή και αναμένεται να αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών. 
Υπό την πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο η ΔΕΗ καλείται να απολέσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο τον ΑΔΜΗΕ χάνοντας τζίρο της τάξης 250 εκατ. ευρώ. 
Βεβαίως αν όλα πάνε καλά θα εισπράξει το τίμημα των 320 εκατ ευρώ που προσέφερε η κινέζικη State Grid, όμως παραμένει ασαφές το πώς θα πληρωθεί από το δημόσιο για την εκχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ.  
Καλείται επίσης να εκχωρήσει στον ανταγωνισμό μερίδιο αγοράς της τάξης του 40% έως το 2020, μέσω των δημοπρασιών λιγντικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής τύπου (ΝΟΜΕ) χάνοντας τζίρο της τάξης των 2,5 δις ευρώ. 
Η ζημιά από τις δημοπρασίες σύμφωνα με την ίδια τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 300 μέσα στην επόμενη διετία.
Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς την επιχείρηση, μεταξύ των οποίων οφειλές του δημοσίου, φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ. 
Βεβαίως οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ρύθμισαν υποχρεώσεις της τάξης των 1,3 δις ευρώ, όμως το πρόβλημα παραμένει, με τις επισφάλειες του 2015 να φθάνουν τα 780 εκατ. ευρώ και να αυξάνονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 κατά επιπλέον 296,6  εκατ. ευρώ.
Η ίδια η ΔΕΗ οφείλει σε προμηθευτές της πάνω από 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 ανέρχονται σε 147 εκατ. και για 2017 σε  640 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" του λογαριασμού των ΑΠΕ, σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους για τη ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια. 

Ποια είναι η θέση Σταθάκη για το 17% και για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ;

Και ενώ όλα αυτά τα μέτωπα είναι ανοιχτά, παραμένει ασαφής η θέση της κυβέρνησης για το μέλλον της επιχείρησης σε κρίσιμα ζητήματα όπως η υπόθεση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, ή η πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που έχει μεν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, αλλά έχει καταγγελθεί σκληρά από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. 
Ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αφήνει να αιωρείται ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από τις δικές του θέσεις επί των κρίσιμων αυτών ζητημάτων, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε την πρόσφατη προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές δήλωνε άγνοια για την κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ. 

Όμως το ερώτημα παραμένει: Είναι δυνατόν ο κ. Παναγιωτάκης να προχώρησε σε μια κίνηση που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως τον αρμόδιο υπουργό; 
Η κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ όπως έγραψε και χθες το "World Energy News" ενέχει μεγάλο ρίσκο σε σχέση με τη στάση των δανειστών, ειδικά σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι το Κουαρτέτο επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της «Μικρής ΔΕΗ», απαιτώντας να πωληθούν και μονάδες παραγωγής, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εκχώρηση του μεριδίου της στη λιανική. 

Διευκρινίσεις για την προσφυγή στο ΣτΕ
 
Παράγοντες της ΔΕΗ διευκρίνιζαν αργά χθες (16 Νοεμβρίου) ότι η προσφυγή στο ΣτΕ, στρέφεται κατά της μεθοδολογίας προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, η οποία κατά την άποψη της ΔΕΗ δεν συμπεριέλαβε όλα τα στοιχεία με αποτέλεσμα η τιμή εκκίνησης να μην καλύπτει το κόστος παραγωγής.
Η διευκρίνιση αυτή, σαφώς, αποτελεί απάντηση στο ερώτημα εάν η ΔΕΗ αμφισβητεί πλήρως τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και όπως φαίνεται έγινε προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος για το ενδεχόμενο να επιβληθεί από τους δανειστές το σχέδιο Β΄, δηλαδή η πώληση μονάδων παραγωγής. 
Το σχέδιο αυτό αναφέρεται σαφώς στη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, του Ιουνίου του 2016, η οποία προβλέπει ότι "σε περίπτωση που οι αναπροσαρμοσμένες ποσότητες (ηλεκτρισμού) δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την αγορά, εναλλακτικά δομικά μέτρα θα ληφθούν ώστε να είναι διαθέσιμη στους εναλλακτικούς προμηθευτές ισοδύναμη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». 

Καθυστερεί η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας  


Η ΔΕΗ λοιπόν δηλώνει ότι δεν αμφισβητεί τις ίδιες τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αλλά τη μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης.
Έτσι ο χρόνος προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνδέεται άμεσα και με τη δεύτερη δημοπρασία που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου. 
Όλα δείχνουν όμως ότι η δεύτερη δημοπρασία θα καθυστερήσει και ίσως να μετατεθεί για τις αρχές του 2017, εν αναμονή και του προσδιορισμού της forward τιμής των ρύπων που γίνεται από τον ETS στις αρχές Δεκεμβρίου και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης.
Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η τιμή των ρύπων θα είναι μειωμένη, γεγονός που θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών.    
Πέραν αυτών, με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια αγοράς τον Οκτώβριο, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται από την ίδια την αγορά ο Μνημονιακός στόχος να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στο 87,24% στο τέλος του 2016, γεγονός που εκτιμάται ότι δίνει το περιθώριο καθυστέρησης της δεύτερης δημοπρασίας.          
Γι΄αυτή τη δεύτερη δημοπρασία άλλωστε, δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη ούτε από τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι έχουν αγοράσει ήδη σημαντικές ποσότητες για το 2017 και αυτή την ώρα σχεδιάζουν την εμπορική πολιτική τους εν όψει της έναρξης της φυσικής παράδοσης του ρεύματος που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.
Αυτό που προβληματίζει όμως έντονα την αγορά είναι το εάν η προσφυγή στο ΣτΕ θα σημάνει καθυστέρηση στις παραδόσεις του ρεύματος που εξασφάλισαν από την πρώτη δημοπρασία.  
Τα ερωτήματα λοιπόν για το μέλλον της ΔΕΗ αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς παραμένουν και οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν το ταχύτερο, από την κυβέρνηση αλλά και από τη διοίκηση της επιχείρησης η οποία μεταξύ άλλων έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί και έναντι των μετόχων. ,

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης