Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην τελική ευθεία η έναρξη των εργασιών γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στη Κύπρο παρά τις τουρκικές απειλές

Στην τελική ευθεία η έναρξη των εργασιών γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στη Κύπρο παρά τις τουρκικές απειλές
Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella αναμένεται να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης νωρίς το πρωί της Τετάρτης 12/7, ξεκινώντας άμεσα τις σχετικές εργασίες
Αποφασισμένη να προχωρήσει βάσει του αρχικού σχεδίου και προγραμματισμού τις έρευνες για την ανακάλυψη και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της είναι η Κύπρος παρά τις απειλές που συνεχίσουν να εκτοξεύουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Χθες (6/7) η Λευκωσία εξέδωσε δύο NAVTEX, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στο κοίτασμα Ονησίφορος.
Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella πλέει ήδη στην περιοχή και θα έχει φθάσει στο σημείο της γεώτρησης αύριο τα ξημερώματα (Τέταρτη 12/7), ξεκινώντας άμεσα τις σχετικές προετοιμασίες.
Σύμφωνα με την NAVTEX 258/17, οι κυπριακές αρχές αναγγέλλουν την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων για διάστημα 3 μηνών στην περίμετρο 5 ν.μ. από το σημείο 33 13.272N 031 59.684 E, όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Total, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσδεσης και σταθεροποίησής του.
Σύμφωνα με τη NAVTEX, για λόγους ασφαλείας καλούνται όλα τα πλοία να αποφύγουν να εισέλθουν στην αναφερθείσα περιοχή.
Ταυτόχρονα εκδόθηκε και η NAVTEX 257/17, με την οποία ανακοινώνεται ότι στο σημείο 33 13.272 N 031 59.684 E θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση από το πλοίο West Capella από τις 12 Ιουλίου και κηρύσσεται Ζώνη Ασφάλειας 500 μέτρων περιμετρικά από το σημείο που θα «δέσει» το πλωτό γεωτρύπανο.
Επισημαίνεται επίσης, ότι απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη περιοχή για οποιοδήποτε λόγο.
Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από μια εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθούν θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος».
Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων.
Η γεώτρηση, αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους 2-3 μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Τουρκικές αντιδράσεις και προκλήσεις

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην Άγκυρα, η οποία κορύφωσε δια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις απειλές εναντίον της Κύπρου και των πετρελαϊκών εταιριών που έχουν εμπλακεί στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα έχει απειλήσει, ότι θα λάβει μέτρα, ώστε να «προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, αλλά και στην Τουρκία.
«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή» είπε.
Πρόσθεσε δε, ότι «είναι αδύνατο να πιστέψουμε, ότι μερικές ενεργειακές εταιρείες ενεργούν και γίνονται μέρος κάποιων ανεύθυνων αποφάσεων που έλαβαν οι ελληνοκύπριοι και θέλω να τους υπενθυμίσω, ότι θα μπορούσαν να χάσουν έναν φίλο, όπως η Τουρκία».
Πάντως, ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters στο πετρελαϊκό συνέδριο της Κωνσταντινούπολης, αν οι έρευνες της εταιρίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής της Total Αρνό Μπρεγιάκ είπε, ότι η εταιρεία δεν έχει «καμία ανησυχία».
Υπενθυμίζεται ότι η Total συμμετέχει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο και μάλιστα αποτελεί την πρώτη εταιρία που θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη την έναρξη των σχετικών εργασιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης