Ενέργεια

«Στον πάγο» ο αγωγός IGI Poseidon μετά την επιλογή της Gazprom να αναβιώσει τον South Stream;

«Στον πάγο» ο αγωγός IGI Poseidon μετά την επιλογή της Gazprom να αναβιώσει τον South Stream;
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, η νέα επιλογή της Gazprom επιτρέπει στην εταιρία να προμηθεύει με αέριο τα Βαλκάνια, αλλά είναι ανταγωνιστική στον αγωγό IGI Poseidon
Ως αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος όμως δεν θα διέρχεται από ελληνικό αλλά από βουλγαρικό έδαφος ερμηνεύει ο ρωσικό τύπος τις συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα η Gazprom με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, για ανάπτυξη ενός αγωγού που θα τροφοδοτεί τις χώρες αυτές με ρωσικό αέριο μέσω του Turkish Stream.
Σύμφωνα με τη ρωσική ημερήσια εφημερίδα Kommersant, οι «οδικοί χάρτες» που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Gazprom και των τριών χωρών της Βαλκανικής, αναβιώνουν επί της ουσίας τον αγωγό South Stream και αναιρούν τα ρωσικά σχέδια για τη διέλευση αερίου από την Τουρκία μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.  
Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι η νέα επιλογή της Gazprom της επιτρέπει να προμηθεύει αέριο τα Βαλκάνια, αλλά είναι ανταγωνιστική στον αγωγό IGI Poseidon, δηλαδή του αγωγού Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Τουρκία και τον Turkish Stream στην Ευρώπη.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι για την προώθηση του IGI έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες συζητήσεις και συμφωνίες μεταξύ της Gazprom, της ιταλικής Edison και της ΔΕΠΑ με την πλέον πρόσφατη αυτή που υπεγράφη στις αρχές Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum 2017.
Με αφορμή την πλέον πρόσφατη από τις τρεις συμφωνίες που σύναψε στα Βαλκάνια η Gazprom, αυτή με την Ουγγαρία, (είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες με την Βουλγαρία και τη Σερβία) ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι αυτή αφορά παραδόσεις 8 δις κ.μ. αερίου από τον Turkish Stream μέσω της Σερβίας.
Η Kommersant, υπενθυμίζει ότι η διαδρομή Βουλγαρία – Σερβία - Ουγγαρία αποτελεί αναβίωση του βασικού τμήματος του αγωγού South Stream, ο οποίος εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 λόγω των ευρωπαϊκών πιέσεων προς τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η διαφορά που υπάρχει σήμερα είναι ότι ο αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα κατευθυνθεί προς τη Βουλγαρία, αλλά την Τουρκία.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Gazprom δεν μπορεί να προμηθεύσει τα Βαλκάνια με αέριο από τον συγκεκριμένο κλάδο και παράλληλα να χτίσει τον αγωγό IGI Poseidon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης