Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ο Buffett στοιχηματίζει στην ενέργεια - Deal 9 δις. δολ. της Berkshire στις ΗΠΑ

Γιατί ο Buffett στοιχηματίζει στην ενέργεια - Deal 9 δις. δολ. της Berkshire στις ΗΠΑ
Η Berkshire Hathaway Energy θα εξαγοράσεις την  Energy Future Holdings Corp για να αποκτήσει πρόσβαση στην Oncor Electric Delivery Co, τη  μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας
Η κίνηση του Warren Buffett να επενδύσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια  στον ενεργειακό τομέα αντανακλά τη μακρόχρονη προσπάθειά του να διαφοροποιήσει τη Berkshire Hathaway Inc και να ενισχύσει τη θέση του στον ηλεκτρισμό ως μέσο για την αύξηση του κέρδους.
Η Berkshire ανακοίνωσε την Παρασκευή 7/7/2017 ότι η μονάδα της Berkshire Hathaway Energy θα αγοράσει την  Energy Future Holdings Corp για να αποκτήσει πρόσβαση στην Oncor Electric Delivery Co, τη  μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας.
Η εξαγορά αποτελεί στοίχημα για  τον Buffett,  ότι μπορεί να κάνει ό, τι δύο προηγούμενοι νικητές δεν μπορούσαν: να πείσουν τις αρχές του Τέξας ότι μια εξαγορά είναι προς το δημόσιο συμφέρον και αξίζει την έγκριση.
"Η Oncor είναι μια μεγάλη εταιρεία με παρόμοιες αξίες και εξαιρετικά περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο Buffett την Παρασκευή, προσθέτοντας: "Όταν επενδύουμε στο Τέξας, οι επενδύσεις είναι μεγάλες!"
Η εξαγορά  αυξάνει επίσης τη σημασία που έχει για τη Berkshire ο Greg Abel  διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Energy.
 Οι επενδυτές τον θεωρούν ως κορυφαίο για την επιτυχία του Buffett, στο τιμόνι της μητρικής Omaha, Nebraska.

Ανθεκτική στην ύφεση

Με έδρα το Ντάλλας, η Oncor παρέχει ενέργεια σε περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε γραμμές μεταφοράς και διανομής που εκτείνονται σε περίπου 122.000 μίλια (196.000 χλμ.). Τα κέρδη της το 2016 ανήλθαν στα 431 εκατ. δολ. το 2016 και σε παρόμοια επίπεδα διαμορφώθηκαν και τα  προηγούμενα χρόνια.
Ο Buffett  σε ομιλία του στους μετόχους της Berkshire τον Φεβρουάριο επεσήμανε  ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δημιουργούν κέρδη "ανθεκτικών στην ύφεση" επειδή προσφέρουν μια "βασική υπηρεσία" που δημιουργεί "εξαιρετικά σταθερή" ζήτηση.
Η μονάδα της Abel τα τελευταία χρόνια έχει επίσης επεκταθεί  στην ανανεώσιμη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής, που της δίνει τη δυνατότητα πιστώσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ισολογισμού της Berkshire.
Η Berkshire Hathaway Energy παράγει περίπου το 10% των κερδών της μητρικής της, συμβάλλοντας σε 2,29 δισ. δολ. σε συνολικό ποσό 24,07 δισ. δολ. το 2016.
Η εξαγορά της Oncor απαιτεί έγκριση από την Επιτροπή Δημόσιου Γραφείου Τέξας, η οποία το 2016 και το 2017 απέρριψε τις προσφορές της NextEra Energy Inc και της Hunt Consolidated Inc.
Η επιτροπή υποχρεούται από το νόμο να αποφανθεί σχετικά με την προσφορά της Berkshire εντός έξι μηνών από την παραλαβή της αίτησης..
Η συναλλαγή συνεπάγεται  ανταλλαγή μετοχών αξίας ύψους περίπου 11,25 δισ. δολαρίων για την Oncor.
Η Kirkland & Ellis, δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί την Energy Future, δήλωσε ότι η αξία της επιχείρησης ανέρχεται σε περίπου 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αποτυχία… πριν την επιτυχία

Το Energy Future δημιουργήθηκε από την εξαγορά ύψους  45 δις. δολαρίων το 2007 του πρώην TXU Corp από την KKR & Co, την TPG Capital Management και την Goldman Sachs Group Inc.
Η εξαγορά πόνταρε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου αντίθετα υποχώρησαν, και το Energy Future χρεοκόπησε το 2014.
Το 2017 ο  Buffett  είχε αγοράσει ομόλογα  ύψους 2 δισ. δολ.  αλλά έξι χρόνια αργότερα, έλαβε μια προκαταβολή αξίας 873 εκατ. δολαρίων. Χαρακτήρισε την επένδυση "ένα σημαντικό λάθος".
Ο Buffett εισήλθε στον ενεργειακό τομέα το 2000, όταν ηγήθηκε ομάδας που εξαγόρασε την χρηματιστηριακή εταιρεία MidAmerican Energy Holdings Co που εδρεύει στην Αϊόβα, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Berkshire Hathaway Energy.
Από τότε έχει επεκταθεί στις κεντρικές και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες,.
Η Berkshire έχει επενδύσει επίσης  και εκτός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης  της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας AltaLink στην Αλμπέρτα, τον Καναδά και το North Powergrid στο Newcastle upon Tyne στην Αγγλία.
Τέτοια στοιχήματα επέτρεψαν στον Buffett να διαφοροποιήσει τη Berkshire από την ασφάλιση και τις μετοχές.
Η Berkshire κατέχει τώρα περισσότερες από 90 επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν διάφορους τομείς από τον σιδηρόδρομο BNSF, την ασφάλεια αυτοκινήτου Geico, τα χημικά Lubrizol και την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων Queen.
Υποθέτοντας ότι η συναλλαγή Oncor θα εγκριθεί, ο CEO της Oncor Bob Shapard θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος και θα αντικατασταθεί από τον γενικό σύμβουλο Allen Nye, σύμφωνα με ένα σχέδιο που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης