Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διευρύνεται η αγορά φυσικού αερίου μέσω δημοπρασιών - Ανησυχίες για επιπτώσεις στην κρατική εταιρία

Διευρύνεται η αγορά φυσικού αερίου μέσω δημοπρασιών - Ανησυχίες για επιπτώσεις στην κρατική εταιρία
Έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο του τομέα της ενέργειας. Στο 16% οι ποσότητες αερίου που θα δημοπρατήσει η ΔΕΠΑ το 2016, στο 20% το 2021.
Τη σταδιακή αύξηση έως το 2021 των ετήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτες προμηθευτές φυσικού αερίου και στην ενεργοβόρο βιομηχανία, κατέληξε η διαπραγμάτευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο του τομέα της ενέργειας και να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δις ευρώ.     
Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει ότι οι ετήσιες δημοπρατούμενης ποσότητες φυσικού αερίου το 2021 θα φθάνουν το 20% του συνόλου του φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η ΔΕΠΑ έναντι του 10% που είναι σήμερα.
Tο περίφημο Gas Release ετέθη για πρώτη φορά από τους δανειστές τον περασμένο Μάιο και συμπεριελήφθη στη συμφωνία που έκλεισε τότε.
Εξαρχής οι δανειστές ζητούσαν το διπλασιασμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιμένει ότι κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ΔΕΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας.

Προβληματισμός και ανησυχία στη ΔΕΠΑ 

Παρά τις προσπάθειες να κλείσει η συμφωνία κάπου στη μέση (ο κ. Σκουρλέτης εμφανιζόταν βέβαιως ότι θα βρεθεί συσμβιμαστική λύση), τελικώς η μόνη παραχώρηση που φαίνεται ότι έκαναν οι δανειστές ήταν η σταδιακή αύξηση του ποσοστού.
Έτσι η συμφωνία προβλέπει ότι το 2017 θα διατεθεί προς δημοπράτηση το 16% των ποσοτήτων αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ, το 2018 το 17%, το 2019 το 18%, το 2020 το 19% και το 2021 το 20%.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμός και ανησυχία στη διοίκηση της ΔΕΠΑ η οποία θεωρεί ότι θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κρατική επιχείρηση καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΔΕΠΑ οι τιμές των δημοπρασιών είναι πολύ χαμηλές και «βάζουν μέσα την επιχείρηση».  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης