Ενέργεια

Bloomberg: Η Γερμανία είναι εθισμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο

Bloomberg: Η Γερμανία είναι εθισμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο
 Ο νέος αγωγός θα μειώσει το κόστος της μεταφοράς αερίου στη Δυτική Ευρώπη
Κρυμμένοι στα πευκοδάση κοντά στην έρημη τοποθεσία του μεγαλύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα της Ανατολικής Γερμανίας, δύο αγωγοί αναδύονται από τη Βαλτική Θάλασσα για να σηματοδοτήσουν το σημείο όπου η καγκελάριος Merkel προσπαθεί να εξασφαλίσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg  το σημείο δεν απέχει πολύ από την πόλη Hanseatic του Greifswald, μια περιοχή που η Merkel αντιπροσωπεύει στο κοινοβούλιο.
Η καγκελάριος θέλει μια επέκταση  του αγωγού, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα κατασκευαστεί για να αυξήσει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Σιβηρία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.000 χιλιομέτρων.
Το έργο, με επικεφαλής τη ρωσική κρατική επιχείρηση Gazprom, αποσκοπεί να ενισχύσει τη γερμανική εμπιστοσύνη ότι διαθέτει αρκετό φυσικό αέριο για να στηρίξει μια άνευ προηγουμένου μετάβαση από τους άνθρακες και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που κλείνουν σε ένα μέλλον που κυριαρχείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά το σχέδιο έχει αντιπάλους.
Κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν περίπου 160 ενστάσεις. Η τοπική έγκριση εξακολουθεί να εκκρεμεί  ενώ απαιτείται η απομάκρυνση δύο ναυαγίων που βυθίστηκαν από το σουηδικό ναυτικό τον 18ο αιώνα.




Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιτάχθηκαν επίσης - ανησυχώντας ότι το έργο θα ενισχύσει την εξάρτηση της Ευρώπης από προμήθειες από μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική Ρωσία - και οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν προτείνει αυστηρότερες κυρώσεις στις ενεργειακές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία.
"Δεν υπάρχουν πολλά άλλα μέρη εκτός από τη Ρωσία, όπου η Γερμανία μπορεί να πάρει πολύ φυσικό αέριο γρήγορα", δήλωσε ο Jonathan Stern, πρόεδρος και ανώτερος ερευνητής στο Πρόγραμμα Έρευνας του Oxford Institute for Energy Studies.
Ήδη ο μεγαλύτερος χρήστης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Γερμανία καλύπτει  περίπου το 40% της κατανάλωσης από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Wood Mackenzie Ltd. στο Λονδίνο. Αυτή η εξάρτηση θα αυξηθεί μέχρι το 2025 σε περισσότερο από 50%.
Το έργο της  Gazprom, γνωστό και ως Nord Stream 2, θα επιτρέψει επίσης την παράδοση φυσικού αερίου  σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καθιστώντας τη Γερμανία ακόμη σημαντικότερο κόμβο για διανομές σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Ρωσία προμηθεύει ήδη περισσότερες από 20 χώρες με φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και χημικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης