Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Κατάρ αυξάνει την παραγωγή LNG εν μέσω διπλωματικής κρίσης

tags :
Το Κατάρ αυξάνει την παραγωγή LNG εν μέσω διπλωματικής κρίσης
Το νέο έργο θα αυξήσει τη συνολική παραγωγική ικανότητα LNG  του Κατάρ  κατά 30%  και θα φθάσει τους  100 εκατ. τόνους ετησίως
Η Qatar Petroleum σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου  από το γιγάντιο κοίτασμα  φυσικού αερίου North Field, το οποίο μοιράζεται με το Ιράν,   σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της QP, παρά τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ του αραβικού κράτους και των γειτόνων του.
Το Απρίλιο το Κατάρ προχώρησε σε άρση  της απαγόρευση της ανάπτυξης του βόρειου πεδίου, του μεγαλύτερου κοιτάσματος  φυσικού αερίου στον κόσμο, και ανακοίνωσε ένα νέο έργο για την ανάπτυξη του νότιου τμήματος του, επεκτείνοντας την παραγωγή από  πέντε σε  επτά χρόνια.
Αυτό το νέο έργο σύμφωνα με το reuters θα αυξήσει  κατά 30% την παραγωγική ικανότητα του Qatar σε  υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε 100 εκατ. τόνους από 77 εκατ. τόνους ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της QP  Saad al-Kaabi σε συνέντευξη στη Ντόχα.
Η παγκόσμια ζήτηση LNG ανήλθε σε 265 εκατομμύρια τόνους το 2016, σύμφωνα με την Royal Dutch Shell.
"Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση, αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αναπτυχθεί αυτό το τεράστιο έργο είναι η παραγωγή και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου", δήλωσε ο Kaabi.
"Αποφασίσαμε ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να διπλασιάσουμε το μέγεθος του έργου σε 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως ... Το έργο αυτό θα ενισχύσει τη θέση μας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας LNG στον κόσμο".
Η QP θα χρειαστεί να κατασκευάσει νέα αμαξοστοιχίες LNG για να καλύψει την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, δήλωσε ο Kaabi.
«Θα αναζητήσουμε διεθνείς εταίρους για να έρθουν μαζί μας», είπε, αρνούμενος όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες  σχετικά πότε θα γίνει  η δημόσια  προσφορά.
Η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας της Γαλλίας με το Ιράν για την ανάπτυξη του τμήματος του κοινού κοιτάσματος που η Τεχεράνη αποκαλεί South Pars.
Ο κ. Kaabi δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνεργασία με το Ιράν σε κανένα έργο στο Βόρειο Πεδίο, αλλά οι χώρες έχουν μια κοινή επιτροπή που συνεδριάζει κάθε χρόνο για να συζητήσουν την εξέλιξη του πεδίου.
«Ξέρουμε τι κάνουν οι [Ιρανοί] και γνωρίζουν τι κάνουμε», είπε.
Το Ιράν, το οποίο πλήττεται από σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, έθεσε την  άμεση  άνοδο της παραγωγής από το South Pars σε ύψιστη προτεραιότητα.
Η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με την Total είναι να αναπτυχθεί το έργο του  South Pars Phase 11, η πρώτη σημαντική δυτική ενεργειακή επένδυση στη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων.
Το Κατάρ μέλος του ΟΠΕΚ  και, μελλοντικός οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου,  με πληθυσμό 2,7 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, οι οποίοι διέκοψαν τους  διπλωματικούς και μεταφορικούς δεσμούς με τη Ντόχα, κατηγορώντας τη  ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται την κατηγορία.
Τα τέσσερα αραβικά κράτη θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν πώς να τερματίσουν την κρίση ή θα προχωρήσουν στην επιβολή  περαιτέρω κυρώσεων στο Κατάρ.
Ο  Kaabi ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας  δεν θα επηρεαστούν από την κρίση.
"Η Qatar Petroleum θα συνεχίσει να εργάζεται ... Εάν ορισμένες εταιρείες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με την QP που είναι η επιλογή τους, θα βρούμε άλλες ξένες εταιρείες για να συνεργαστούμε", ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης