Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Εντός του Αυγούστου οι Κώδικες για τις τέσσερις αγορές του Target Model

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Εντός του Αυγούστου οι Κώδικες για τις τέσσερις αγορές του Target Model
Η ΡΑΕ, η οποία θα θέσει τους Κώδικες σε διαβούλευση τον Οκτώβριο, έχει ως στόχο την πλήρη εφαρμογή του Target Model  στα μέσα του 2018
Προχωρούν οι διαδικασίας για τη δημιουργία και την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Περί τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί από τη ΡΑΕ τα κατ’ αρχήν σχέδια των Κωδίκων που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των τεσσάρων νέων αγορών (προημερήσια, ενδοημερήσια, προθεσμιακή και εξισορρόπησης) του target model, καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές για τις πλατφόρμες που θα τις διέπουν.
Η ΡΑΕ με στόχο την εφαρμογή του target model στα μέσα του 2018 όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, προγραμματίζει να θέσει επισήμως σε διαβούλευση του Κώδικες τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ παράλληλα το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο ΛΑΓΗΕ εκπονούν από κοινού το επιχειρηματικό σχέδιο του φορέα πιστωτικής κάλυψης και εκκαθάρισης των νέων αγορών.
Η ΡΑΕ για τη χρηματοδότηση της όλης προετοιμασίας για τη μετάβαση στο target model έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 850.000 από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ.

Σύζευξη με την ιταλική και τη βουλγάρικη αγορά

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την μετάβαση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στο target model θα πρέπει να γίνει σύζευξη της ελληνικής προημερήσιας αγοράς με την ιταλική καταρχάς και εν συνεχεία με τη βουλγαρική ώστε μέσω των διασυνδέσεων να αμβλύνονται οι στρεβλώσεις των αγορών των τριών χωρών.
Στόχος του όλου σχήματος είναι οι προμηθευτές να μπορούν να διαχειριστούν το ρίσκο τους μέσα από την προθεσμιακή αγορά, να αναπροσαρμόζουν σταδιακά τις θέσεις τους, και να διαμορφώνουν ανταγωνιστικά προϊόντα για τους καταναλωτές.  
Επιπλέον, θα μπορούν να επεκταθούν στη δραστηριότητα του aggregator, δηλαδή του φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί θα μπορούν να διασφαλίζουν την παραγωγή τους μέσα από μακροπρόθεσμα προϊόντα, να συμμετέχουν σε ενδοημερήσιες αγορές και να προσαρμόζουν τις προσφορές τους σε δεδομένα πραγματικού χρόνου, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή πραγματικότητα όπου οι προσφορές τους βασίζονται σε εκτιμήσεις της προηγούμενης ημέρας.
Σημαντική στην όλη διαδικασία είναι και η επιτάχυνση από τον ΑΔΜΗΕ των διαδικασιών υλοποίησης των υποδομών IT, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα έχουν προσδιοριστεί από τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης